Rosa Bertram
Rosa Bertram Inspiratie 25 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je moet weten over stracciatella-ijs

Je kent stracciatella natuurlijk als dat heerlijke zachte ijs met stukjes chocolade er doorheen. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Culy zoekt de ontstaansgeschiedenis van het bekende ijs voor je uit.

Stracciatella-ijs ontstond toen de Italiaanse ijscoman ‘Enrico Panattoni’ besloot om vloeibare pure chocolade te mengen met vanille-ijs in een grote ijsmachine. Dit was in de Noord-Italiaanse stad Bergamo, in 1953. Wat er toen gebeurde?

Doordat de warme chocolade in contact kwam met het koude ijs, begon het meteen te stollen. Maar omdat de ijsmachine een draaiende beweging maakt, brak tegelijkertijd de chocolade in heel veel kleine stukjes.

Stracciatella ijs en chocolade ijs

Stracciatella soep?!

En waar komt die romantisch lange naam vandaan? In het Italiaans is er ook een soep met bouillon en stukjes ei die ook straciatella (soep) heet. Het deed de Italiaanse ijs-kunstenaar denken aan zijn nieuwe uitvinding.

Hoezo dan? Stracciatella in soepvorm is namelijk een heerlijke, simpele soep waarbij je de bouillon met uitgeperste knoflook aan de kook brengt. Met een garde klop je twee eieren, wat geraspte kaas en een beetje peterselie, zwarte peper en nootmuskaat door elkaar. Laat de bouillon op hoog vuur staan en klop met een garde snel het eiermengsel door de bouillon heen.

Kun je de gelijkenis tussen het mengsel van de soep en het ijs al voorstellen? Panattoni vernoemde zijn ijs-uitvinding naar de Italiaanse soep, omdat het stollen van de chocolade in het ijs hem deed denken aan het stollen van het eiermengsel in de soep.

Straciatella soep

Stracciatella kaas

En dan zijn we er nog niet. Want wist je dat er ook zoiets als stracciatella kaas bestaat? Het is een bijzondere mix tussen Mozzarella en Burrata, gemaakt van buffelmelk. En als je ernaar kijkt, snap je ook wel een beetje waar die naam vandaan komt.

Stracciatella kaas is namelijk een draderige kaas, net als mozzarella. Sterker nog: het lijkt op een soort versnipperde mozzarella. En zo komt ook dit product weer aan zijn (treffende) naam. Want o ja: stracciatella is het Italiaanse woord voor gescheurd of versnipperd.

stracciatella kaas

Lekkerste stracciatella ijs in Nederland

In 2013 overleed Panattoni op 85-jarige leeftijd en men zegt dat hij het originele recept nooit heeft doorverteld en mee heeft genomen naar zijn graf. “Het zal voor altijd een familie-geheim blijven” vertelde hij ooit.

Gelukkig zijn er wel genoeg plekken waar je nog heerlijk stracciatella ijs kan halen, zelfs in Nederland! Di Fiorentina in Heiloo staat bekend om zijn klassieke stracciatella. En in Maastricht zit ijssalon Candiero, waar Helena Parise Sanvicente heerlijke ‘omgekeerde stracciatella’ maakt. In plaats van vanille-ijs gebruikt ze chocolade-ijs en mengt het met stukjes witte chocolade. Zo kenden we stracciatella nog niet!

Ben je in Amsterdam? Dan haal je het allerlekkerste stracciatella ijs bij Monte Pelmo in de Jordaan.

Ontstaansgeschiedenis van Straccitalla ijs
Bron: Alex Jones

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.