Redactie
Redactie Inspiratie 7 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit restaurant in Tokyo is al 250 jaar wereldberoemd door slechts één gerecht

In Amsterdam heb je Café Loetje en de Spaghetteria, in Washington Rose’s Luxury en in Tokyo sta je soms wel uren in de rij voor restaurant Tamahide. Waarom? Dat leggen we je graag uit. 

Een rijke geschiedenis

De geschiedenis van Tamahide gaat ver terug in de tijd. Ruim 250 jaar geleden begon het restaurant en serveerde ze onder andere sukiyaki, een gerecht bestaande uit een soort bouillon van sojasaus en mirin met daarop kip, rundvlees of vis, kool, tofu en paddenstoelen.

De kip- sukiyaki was geliefd, en zelfs zo populair dat leden van het koningshuis van heinde en verre kwamen om het te proeven.

Bron: Flickr

Signature dish

Hoe lekker de gasten het sappige kippenvlees ook vonden, liet het merendeel een kommetje hartige en umami-rijke bouillon achter. Om het restje aantrekkelijker te maken, besloot de toenmalige eigenaresse (Yamada Toku) het aan te vullen met ei en een beetje rijst. De oyakodon was geboren!

Het recept voor de oyakodon is door de jaren heen sterk aangepast, en bestaat momenteel uit de sukiyaki-bouillon met twee soorten kip, daarop een soort omelet en eronder rijst.

Hoewel de sukiyaki nog wordt geserveerd, is oyakodon hét gerecht waar iedereen voor komt en urenlang voor in de rij staat.

Oyakodon in de rest van de wereld

Oyakodon is inmiddels (gelukkig!) niet alleen nog maar verkrijgbaar bij Tamahide in Tokyo.

Door de immense populariteit pikten de afgelopen jaren steeds meer restaurants het gerecht op en kun je het over de hele wereld eten.

Uiteraard wordt het overal weer anders gemaakt en varieert de samenstelling van plek tot plek. Zo toppen ze de oyakodon op sommige plekken met een eidooier, voegen ze nori toe of gebruiken ze in plaats van kip andere vleessoorten als rund (tanindon) en eend of zelfs zalm (sake oyakodon).

Wil je zelf een keer the real deal proeven? Dan zul je (helaas) moeten afreizen naar de andere kant van de wereld. Je vindt Tamahide op 1-17-1 Nihombashi-Ningyōchō. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.