Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 1 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

De leukste wijnwinkels van Utrecht

Je kunt natuurlijk altijd naar de supermarkt voor een flesje wijn, of naar de welbekende slijter. Maar is het niet veel leuker om je te laten adviseren door iemand met passie, al die uiteenlopende etiketten te bestuderen en je dus te laten verrassen door het aanbod van een wijnwinkel? Ja toch! Culy zet de leukste wijnwinkels van Utrecht op een rijtje. Dichter bij de wijnboer kom je bijna niet.

In Utrecht vind je een leuke mix van wijnwinkels met een breed aanbod en hippe natuurwijn-hotspots, waaronder het nieuwe Libre en Sec. Voor elke wijnliefhebber wat wils dus. Hieronder een overzicht.

Hotspot gemist? Tip de redactie op [email protected]

5 x de leukste wijnwinkels van Utrecht

Wijnwinkel Libre Utrecht

Nieuwegracht 37 Werfkelder

Natuurwijnen, biodynamische wijnen en sake: daarvoor moet je even de steile trap afdalen naar een werfkelder aan de Nieuwegracht. Daar tref je de Canadese Nicholas de Grave, die vol passie kan vertellen over zijn producten. Hij werkte jarenlang als sommelier in restaurants in Canada, Amerika en Frankrijk en richt zich sinds een jaar of tien exclusief op natuurwijn.

De selectie die je hier vindt, wordt samengesteld door Zuiver Wijnen (die je kent van restaurant Choux) en Chevalier wines. We hopen stiekem dat dit ook betekent dat Choux binnenkort met een Utrechtse vestiging komt van het restaurant…

Mr. Vino vertelt: Vin nature, de populaire natuurwijnen van dit moment

Vleck wijnen

Blauwkapelseweg 17

Amsterdammers kennen Vleck wijnen misschien al van de Eerste Helmersstraat, maar ook in Utrecht is er een lekkere winkel. Ook hier is het weer Vin Naturel wat de klok slaat. Naar eigen zeggen “geen funky gedoe omdat het zo hip is”, maar met een stabiel assortiment. Zo hebben de heren al vijftien jaar proefervaring.

Ook een tip: in het leuke boekje ‘In de keuken‘ van Bowi von Onna staat een smakelijk verhaal van Vleck-oprichter Michiel ter Heide dat zeer de moeite waard is.

Sec

Oudegracht 34

De wijnwinkel van Sec begon ook in een werfkelder (maar dan aan de andere kant van de stad), inmiddels zijn ze verhuisd naar een boutique aan de Oudegracht. En daarmee ook de feestjes.

Je vindt hier tweehonderd wijnen. Dat zijn allemaal natuurwijnen, die ze rechtstreeks importeren bij de boer. “De druif wordt gerespecteerd en dat respect moet de wijnmaker ook krijgen, dat proef je terug in de wijn”, aldus Team Sec. Er is ook een proeflokaal (Sec Cave), een mobiele bar die op evenementen verschijnt (Sec Bar Rouge) en een webshop.

Utregs Wijnhuis

Achter de dom 8

Achter de Dom, aan het Domplein, huist Utregs Wijnhuis. In dit karakteristieke pandje vind je wijnen uit elk werelddeel, van overwegend kleine wijnhuizen en bijna volledig biologisch. De gemene deler is dat ze allemaal een bijzonder verhaal hebben. Hun missie: wijn toegankelijk maken voor iedereen. Maar ook: “Everything happens for a Riesling“.

Dat betekent dat je hier niet alleen die exclusieve wijn kunt halen, maar ook voordeligere flesjes.

Leidsche Rijn Wijn

Zandweg 111 (De Meern)

Die leuke wijnwinkels vind je niet alleen in het centrum van Utrecht; ook nieuwbouwwijk Leidsche Rijn beschikt over zo’n adresje. Eigenaar Eric Eimers startte uit liefde voor de wijn en schaarste in het particuliere aanbod een webwinkel voor de wijk. Daar kwam in 2017 gauw een fysieke winkel bij.

En een serieuze wijnwinkel is het, met ruim 400 wijnen uit zo’n beetje alle wijnlanden die je kunt bedenken. Let ook vooral op het grote bord met de wijn(en) van de maand en handgeschreven aanbevelingen.

Bij Terroir in Utrecht kies je éérst de wijn uit, dan pas het eten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.