Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Waar komt het drive through restaurant eigenlijk vandaan?

In een toffe video van Burger Scholar Sessions (First We Feast) leerden we iets over de historie van de drive through. Natuurlijk kennen we de drive through vooral van de beroemde fastfood-ketens die je langs elke snelweg in Nederland vindt. Maar: hoe is dat zo gekomen?

Ook in corona-tijd is de drive through populair: zo opende restaurant Wils in Amsterdam er eentje, deed brouwerij Kompaan in Den Haag het met bier en ontstonden er zelfs drive through markten.

Maar waar komt het hele idee van de drive through (of drive-thru zoals Amerikanen ook wel zeggen) eigenlijk vandaan?

Trend: afhalen in een drive through (drive through take-away!)

Bioscoop of restaurant

De drive through stamt af van de drive-in. Wat is het verschil? Een drive-in is vaak een bioscoop of restaurant waarbij je naar binnen rijdt om het product of dienst ter plekke te consumeren.

Haal je je bestelling alleen af en rijd je daarna door, dan wordt er gesproken van een drive through. De naam zegt het eigenlijk al.

Bron: Unsplash

De eerste drive-in

In 1921 bedacht de Amerikaan Jessie Kirby de drive-in in Dallas, Texas. Op dat moment was de personenauto enorm in opkomst en Jessie bedacht daarom dat hij zijn restaurant wel leuk kon combineren met autorijden. Hij opende Kirby’s Pig Stand; het allereerste drive-in restaurant van Amerika, waar je vanuit je auto snelle happen als onion rings, een broodje varkensvlees en milkshakes kon bestellen.

Je begrijpt wel dat dit concept vervolgens door heel wat Amerikaanse fastfoodrestaurants werd gekopieerd.

En de drive through dan?

De drive-through werd 30 jaar later opgericht door de eigenaar van In-N-Out burgers, aan de westkust van Amerika. Deze razend populaire hamburgerketen heeft beroemde fans als wijlen Anthony Bourdain, Gordon Ramsay en Thomas Keller.

Harry Snyder had toen nog maar één zaak met één loket, waar mensen moesten in hun auto moesten wachten tot hun bestelling klaar was. Snyder bedacht een systeem met een radio en speaker die hij al ergens voor het loket plaatste. Daar konden klanten hun bestelling doorgeven en daarna doorrijden naar het loket om hun bestelling op te halen. Gevolg: meer klanten konden bediend worden en nog stukken sneller ook. Ding ding ding jackpot!

Bron: Unsplash

Rennen!

Het concept van een drive-in zien we nu niet zo vaak meer, zeker niet in Nederland, hooguit als (openlucht)bioscoop. Dat komt allemaal doordat die drive through zo’n verrekte praktisch concept bleek: inpakken en wegwezen, dat idee.

Grappig feitje: bij drive-ins werd je bestelling vroeger naar je auto gebracht door loopjongens die zich de benen onder het lijf vandaan renden. Hoe harder ze renden, hoe warmer het eten en hoe hoger de fooi. Bij het drive-in hamburgerrestaurant Swensons in Ohio wordt dit nog steeds gedaan. Dus mocht je dat een keertje willen meemaken: op naar Ohio!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.