Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Everyone has a tequila story: 5 dingen die je nog niet wist over tequila

Mexico, shotglaasjes, dronken. Is dat waar je kennis over tequila stopt? Blijf even hangen, deze 5 feiten over tequila móét je kennen.

Eerst en vooral: tequila is een drank gemaakt van de blauwe agaveplant. Van het sap dat zich in de planten bevindt wordt de alcohol gedistilleerd. De herkomst van de planten bepaalt voor een deel de smaak. Tot zover de basiskennis.

> En dan over het broertje van tequila: Mezcal: hét populaire Mexicaanse drankje van dit moment

5 feiten over tequila die je nog niet kende

Maar wat is er nou écht leuk om te weten?

1. Move over gin…

Wist je dat de export van tequila laatste jaren enorm is gegroeid? Ondanks de pandemie (of moeten we zeggen: dankzij de pandemie?) is 2020 het jaar met de hoogste productie- en exportcijfers in de geschiedenis van de tequila-industrie geweest. Move over gin…

2. Mexicaanse Champagne

Tequila heeft een beschermde oorsprongsbenaming, net als Champagne en Parmaham. Een product mag alleen de naam tequila krijgen wanneer het voldoet aan drie factoren. Ten eerste moet het voor 51% uit agave bestaan, ten tweede moet de productie plaatsvinden in een door de Consejo Regulador del Tequila (een raad die verantwoordelijk is voor de controle van de tequilavoorschriften) erkende fabriek.

Tot slot moet de de productie zich bevinden in het gebied dat is opgenomen in de Verklaring van Bescherming van de Oorsprongsbenaming tequila.

> Tip: 10 x de lekkerste cocktails met tequila

3. De ene is de andere niet

De drank is grofweg onder te verdelen in twee categorieën: de categorie tequila en de categorie 100% agave. Elke categorie is onder te verdelen in vijf klassen: blank, jong, gerijpt, oud en extra oud.

In totaal staan 1.758 (!) merken garant voor de productie van een authentiek product, waarvan er slechts 26 vertegenwoordigd zijn op de Nederlandse markt. Zodra het weer kan, weten wij waar we heen vliegen…

4. Diamanten

Je leest het goed: wetenschappers hebben ontdekt dat de sterkedrank over de ideale eigenschappen beschikt om synthetische diamanten te creëren. Dit gebeurt door de drank te verwarmen tot damp en de damp vervolgens te verhitten tot 760 graden Celsius.

In contact met siliconen of roestvrijstalen schalen levert de damp minuscule diamantjes van 100 tot 400 nanometer op. Helaas te klein voor juwelen, maar wél weer een wetenschappelijk fun fact.

5. Shotjes? No gracias

Tequila hoort thuis in een shotglaasje, toch? Niet als het van de doorwinterde aficionados afhangt. Kenners zullen er liever voor kiezen om hun drankje te proeven uit een speciaal tequila- of whiskyglas. Om van elke slok te genieten…

Meer sterke dranken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.