Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 30 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Pisco Sour etiquette: drink de iconische cocktail als een Peruaan

Na Dry January zijn de smaakpapillen weer klaar om te kunnen genieten van een bijzonder drankje op z’n tijd. De Peruanen spelen daar goed op in: naast de Pisco Sourweek in september vieren zij de eerste zaterdag van februari Pisco Sourdag. Katinka Lansink Dodero – auteur van het boek Mi Casa Peru – vertelt je waar deze cocktail vandaan komt én hoe je ‘m drinkt zoals de Peruanen dat doen.  

Door Katinka Lansink Dodero | cevicheceviche

De grote vier

Velen kennen pisco sour met haar grappa-achtige smaak afgetopt met een mooie zoetbittere schuimkraag. De Peruaanse cocktail is naast de Braziliaanse caipirinha, de Cubaanse mojito en de Mexicaanse margarita een van de grote vier uit Latijns Amerika.

Alle vier de cocktails zijn geliefd vanwege hun zoetzure smaak, waarmee je je op een tropisch strand waant.

Bedacht door een ‘gringo’?

Het drankje werd voor het eerst in 1920 in de chique Morris bar in Lima gemaakt. Victor Morris ‘el Gringo’, de Amerikaanse eigenaar van de bar, bedacht de cocktail als variant op de whiskey sour. Hij voegde pisco en limoen samen en voilá… de pisco sour.

Later werd de cocktail verfijnd door eiwit en Angosturabitter toe te voegen. Dit is nog steeds hoe pisco sour gedronken wordt. Inmiddels zijn er in Peru meerdere populaire varianten zoals de ‘chilcano de pisco’ en ‘maracuja sour’, maar pisco sour is cocktail nummer één in Peru en heeft ‘dus’ twee vieringen. Niet gek bedacht door el Gringo.

Pisco sour
Bron: Unsplash

Een dubbele dosis cocktail

Volgens goed katholiek gebruik spoelden de kathedraalgangers na de zondagmiddagmis hun zonden weg met pisco sour op een plein vlakbij de kathedraal. Een festival avant-la-lettre. Er ontstonden zulke lange wachtrijen, dat de barmannen slim bedachten om de cocktail in dubbel formaat te schenken: de Catédral was geboren.

Nog steeds wordt deze geschonken, maar dan als aperitief of bij het stappen.

Het recept voor de lekkerste Pisco Sour: die verslavende Peruaanse cocktail

Een pisco sour om te flirten

Pisco is in de volksmond ook een vogeltje, misschien omdat je er van gaat vliegen… maar hoeveel pisco sours kun je nou drinken?

De Peruaan zegt het volgende: een om te flirten, twee om verliefd te worden, drie om te vechten en vier om te huilen. Maar het drinken van anderhalve pisco sour is een goede maatstaf voor welbespraaktheid, een goed humeur en goede zaken.

Wanneer en wat eet je erbij?

Toasten doe je met pisco sour, net als een aperitief. En eten ligt altijd in het verlengde hiervan. Bij de aperitief worden gepofte maïskorreltjes geserveerd, de variant van ons pindaatje op de bar. En wat je steeds meer ziet, is dat een gerecht als fingerfood geserveerd wordt bij een Pisco Sour, zoals ceviche clásico, causa (een aardappeltaartje met vis of kip en avocadotopping) of pulpo al olivo: geroosterde pulpo met olijvensaus.

Oh.. en als je uitgenodigd wordt door een Peruaan om ceviche te gaan eten, is dat een uitnodiging die altijd gepaard met een glas pisco sour!

Salud!

Ceviche bij Callao in Den Haag
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.