Redactie
Redactie Drinken 8 aug 2013

De flat white koffie: wat is het & hoe maak je ‘m?

Cappuccino’s, latte’s en espresso’s kennen we allemaal wel.. Maar wat dacht je van de flat white? Het sjieke zusje van de latte, maar dan kleiner, sterker én verfijnder. 

De inmiddels niet meer zo nieuwe flat white is een koffievariant, bestaande uit één deel sterke espresso, twee delen warme (niét gekookte) melk en een een dun laagje microschuim. Belangrijk is dat het schuim superfijn is, niet te droog en dus heel weinig tot geen bubbeltjes vertoont. Dit zorgt voor de fluweelzachte textuur en maakt het kopje nét wat verfijnder dan veel anderen.

Het grote verschil met de bekende latte is de verhouding tussen koffie, melk en schuim. Bij de latte, koffie verkeerd of café au lait drink je namelijk véél meer melk en zit er ook een dikkere schuimlaag op.

Hoe maak je ‘m? 

Koffie maken kan zo simpel lijken, maar zoals velen inmiddels weten zitten er ontzettend veel haken en ogen aan verbonden. Zo zijn de kwaliteit van de koffie en temperatuur van het water van groot belang voor de smaak van de koffie zelf, en is het soort melk, de temperatuur tijdens het verhitten en ook de manier van verhitten cruciaal voor het perfecte kopje.

Om te beginnen bij de koffie: maak ‘m zoals jij het liefste proeft, maar wel lekker sterk. Gebruik dus speciale espresso pads of kupjes, of maal een mooie hoeveelheid bonen zodat je de koffie later goed proeft. Gebruik voor de flat white ongeveer 30 milliliter sterke, hete koffie.

Dan de melk, deze moet verwarmd worden, maar zeker niet te heet. De smaak van de melk verandert namelijk tijdens het verwarmen, en wanneer hij kookt is hij vaak niet meer te pruimen. Let dus goed op! Gebruik ongeveer 100-130 milliliter warme melk. Giet deze voorzichtig op de warme koffie.

Tot slot het schuim. Idealiter is dit microschuim: fluweelzacht en zonder belletjes. Heb je thuis geen goede opschuimer? Op zich geen probleem, gebruik dan een huis-tuin-en-keuken tool zoals één van deze. Haal belletjes eruit door het bakje een paar keer stevig op het aanrecht te tikken (wel oppassen dat het niet kapot gaat of breekt!). Als het goed is verdwijnen ze dan, of in ieder geval een deel, als sneeuw voor de zon.

Schenk een dun laagje schuim op de melk, et voilà! Je homemade flat white is ready to serve!

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
De flat white koffie: wat is het & hoe maak je ‘m?
Sluiten