Joris Bijdendijk en Samuel Levie maken een (gratis) Vrijheidsmaaltijdsoep voor 5 mei

Op Bevrijdingsdag op 5 mei zouden meer dan honderd organisaties in Amsterdam een Vrijheidsmaaltijd organiseren. Door de corona-maatregelen kan dat niet doorgaan. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité vroeg daarom aan chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie (oprichter Food Cabinet) om een alternatief te presenteren. Samen maken ze een Vrijheidsmaaltijdsoep die op 5 mei wordt uitgedeeld aan de stad.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Joris Bijdendijk en Samuel Levie vatten ‘de smaak van de stad’ samen in die Vrijheidsmaaltijdsoep. Het is een veganistische soep geworden, dus is ‘ie toegankelijk voor iedereen.

“Op 5 mei gaan we samen – aan honderden of zelfs duizenden tafels in de stad, dezelfde maaltijd eten. Daarvoor maken we het meest nederige, meest hartverwarmende, meest pretentieloze gerecht in eenieders kookboek: soep. Op 5 mei eten Amsterdammers op afstand, maar absoluut samen, de Vrijheidsmaaltijdsoep.” – aldus de organisatie.

De basis van de soep is gemaakt met Hollandse groenten zoals wortel, ui en pompoen, smaakmakers zijn citroengras, komijn, koriander, cayennepeper en gember. Daar is over nagedacht: in de basis is iedereen in Nederland Nederlands burger, maar de samenleving krijgt juist zijn smaak en kleur door alle invloeden vanuit de hele wereld.

Gratis voor Amsterdammers

De soep zit in een blik dat is ontworpen door de bekende Amsterdamse grafisch ontwerper en illustrator Piet Parra. En nu komt het: de soep is in gelimiteerde oplage gratis beschikbaar voor Amsterdammers die zich aanmelden. De eerste duizend aanmeldingen ontvangen zo’n blik.

Verder zal de Vrijheidsmaaltijdsoep op 5 mei worden uitgedeeld aan de stad via de Vrijheidsmaaltijd-organisatoren en aan mensen die de stad momenteel een stuk mooier en leefbaarder maken.

Het recept voor de soep zal ook online worden gedeeld én er volgt een online kookles, zodat iedereen in Nederland op 5 mei samen aan tafel kan. Hetzij op gepaste afstand.

Kijk voor meer info en om je aan te melden voor de Vrijheidsmaaltijdsoep (max. 1 blik per adres) op www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl.

View this post on Instagram

Voor mij heeft Bevrijdingsdag altijd een bijzondere lading. Het is een dag waarop we de vrijheid vieren. 75 jaar geleden kwam er een einde aan de oorlog die in mijn familie diepe littekens achterliet. Het feit dat veel van ons in vrijheid leven is iets wat we moeten vieren en tegelijkertijd niet voor lief moeten nemen. Ook nu leven er veel mensen met beperkte vrijheden. Voor velen was dat iets van van ver weg, maar door deze Corona crisis is iedereen opeens beperkt in zijn vrijheden. Ik zou met @jorisbijdendijk ook dit jaar weer een bijzondere vrijheidsmaaltijd organiseren. Helaas kunnen we dit jaar niet samenkomen om de vrijheid te vieren. Dit betekent niet dat de verbinding en reflectie minder relevant zijn. Dit jaar gaan we daarom op uitnodiging van @4en5meiamsterdam 7500 blikken soep maken voor Amsterdamse gezinnen. De nederige soep zal dit jaar Amsterdam verbinden. We gaan je op de hoogte houden van hoe je mee kan doen! @pietparra maakte het ontwerp van het prachtige blik♥️ Eet jij ook mee? #vrijheidssoep @foodcabinet

A post shared by Samuel Levie (@samuellevie) on

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Joris Bijdendijk en Samuel Levie maken een (gratis) Vrijheidsmaaltijdsoep voor 5 mei
Sluiten