Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 17 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Joris Bijdendijk en Samuel Levie maken een (gratis) Vrijheidsmaaltijdsoep voor 5 mei

Op Bevrijdingsdag op 5 mei zouden meer dan honderd organisaties in Amsterdam een Vrijheidsmaaltijd organiseren. Door de corona-maatregelen kan dat niet doorgaan. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité vroeg daarom aan chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie (oprichter Food Cabinet) om een alternatief te presenteren. Samen maken ze een Vrijheidsmaaltijdsoep die op 5 mei wordt uitgedeeld aan de stad.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Joris Bijdendijk en Samuel Levie vatten ‘de smaak van de stad’ samen in die Vrijheidsmaaltijdsoep. Het is een veganistische soep geworden, dus is ‘ie toegankelijk voor iedereen.

“Op 5 mei gaan we samen – aan honderden of zelfs duizenden tafels in de stad, dezelfde maaltijd eten. Daarvoor maken we het meest nederige, meest hartverwarmende, meest pretentieloze gerecht in eenieders kookboek: soep. Op 5 mei eten Amsterdammers op afstand, maar absoluut samen, de Vrijheidsmaaltijdsoep.” – aldus de organisatie.

De basis van de soep is gemaakt met Hollandse groenten zoals wortel, ui en pompoen, smaakmakers zijn citroengras, komijn, koriander, cayennepeper en gember. Daar is over nagedacht: in de basis is iedereen in Nederland Nederlands burger, maar de samenleving krijgt juist zijn smaak en kleur door alle invloeden vanuit de hele wereld.

Gratis voor Amsterdammers

De soep zit in een blik dat is ontworpen door de bekende Amsterdamse grafisch ontwerper en illustrator Piet Parra. En nu komt het: de soep is in gelimiteerde oplage gratis beschikbaar voor Amsterdammers die zich aanmelden. De eerste duizend aanmeldingen ontvangen zo’n blik.

Verder zal de Vrijheidsmaaltijdsoep op 5 mei worden uitgedeeld aan de stad via de Vrijheidsmaaltijd-organisatoren en aan mensen die de stad momenteel een stuk mooier en leefbaarder maken.

Het recept voor de soep zal ook online worden gedeeld én er volgt een online kookles, zodat iedereen in Nederland op 5 mei samen aan tafel kan. Hetzij op gepaste afstand.

Kijk voor meer info en om je aan te melden voor de Vrijheidsmaaltijdsoep (max. 1 blik per adres) op www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.