Redactie
Redactie Drinken 14 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

Culy’s Mr. Vino kiest dé aspergewijn van 2016

Vandaag is officieel het aspergeseizoen gestart. Het alom geroemde witte goud is er weer. Dus ook de vraag: wat drinken we daarbij? Onze wijnkenner Mr. Vino vertelt het je en kiest dé aspergewijn van 2016.

Dit jaar pakken we het anders aan. We hebben een heuse proeverij gedaan. Met als eindresultaat een wijn die we van harte kunnen aanbevelen bij asperges. Zeg maar dé Culy Aspergewijn 2016. Een alleskunner. Want bepalend voor de wijnkeuze is niet alleen de bereiding van asperges (gekookt, gestoomd, gewokt, et cetera), maar ook de begeleiding van asperges.

De aspergerecepten

Daarom hebben we (in samenwerking met mijn amateur-kookclub en met de meest verse asperges van het land van Jan en Maria Jansen uit Nuenen) de volgende drie Culy-recepten bereid, beproefd en bedronken:

Gekookte asperges met krieltjes en gerookte zalm
Gebakken asperges met eieren en geitenkaas
Gekookte asperges met ei, tomaat en krokante ham

  

Gekozen wijnen

Klassiek en veilig is de keuze voor een Pinot Blanc. Die hebben we als eerste geproefd en beoordeeld bij alle aspergegerechten. Daarna hebben we wijnen van verschillende druiven de smaakrevue laten passeren. Net zoals de oogmeting bij de opticien: beter of slechter; beter of slechter.

Zo proefden we wijnen van één druif gemaakt, zoals Viognier, Gruner Veltliner, Chardonnay en chenin blanc. En wijnen die meerdere druiven mochten herbergen; de zogenaamde blends.

En om nog meer durf aan de proeverij toe te voegen, werd ook een fles rode wijn ontkurkt en wel een Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland.

En de winnaar is…

Het was lastig (standaardzin van een jury); er waren vele goede kandidaten (nog zo’n standaardzin). Maar er kan er maar één de beste zijn en dat vonden wij de Rivaner 2014 van Weingut Geierslay uit Duitsland. Dit is daarmee dé Culy Aspergewijn 2016.

Een wijn (de druif Rivaner dus) die door zijn zachtheid én frisheid past bij zowel gewokte als gekookte asperges. Maar ook de zachte smaak van de zalm of gekookte eieren aankan. En ook de hartigheid van de gebakken ham. Tenslotte heeft deze wijn een heel klein zoetje wat het geheel spannend maakt. Overigens te koop bij Wijnkoperij van Bilsen voor € 8,95.

Alleen een nummer 1 podiumeren is wat karig. Vandaar dat we numero 2 en numero 3 ook op het podium eren:

2. Bellingham Pear Tree White (twee druiven: Chenin Blanc en Viognier zorgen voor een mooie smaak bij asperges); te koop bij Perfectewijn.nl (circa 6 euro).

3. Semeli Feast Moschofilero; uit Noord-Griekenland en te koop bij Grapedistrict voor € 7,49.

Experimenteer!

Maar zoals trouwe lezers van mij gewend zijn: experimenteer ook zelf. Ga weg van de gebaande paden en marcheer dwars door de smaakjungle.

Hoezo altijd Pinot Blanc bij asperges? Hoezo altijd Batman én Robin of Bassie én Adriaan? Kijk naar je gerecht, stel je voor wat de smaak van een hap zal zijn (droog, fris, romig, hartig, vol, rijp en vul zelf maar in) en kies daarbij de wijn met ongeveer eenzelfde smaak. Durf en geniet!

Santé.

Voor het ter beschikking stellen van de geproefde wijnen bedanken wij TOT PR, Pitch PR, Grapedistrict en Wijnkoperij van Bilsen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.