Redactie
Redactie Drinken 26 feb 2014
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino: Bijzondere wijnen uit de Jura mét een goed verhaal

Vin Jaune en Vin de Paille zijn speciale wijnen uit de Jura, een Franse streek in het oosten gelegen aan de voet van de Alpen, zeg maar.

Ooit gehoord van het dorp Château-Chalon? Dat dorp geldt als de bakermat van de Vin Jaune (gele wijn). Als Limburg het witte goud heeft, dan heeft men hier het gele goud. Niet alleen de naam van deze wijn is apart, de smaak ook!

Vin Jaune
De Vin Jaune wordt laat geoogst (zo rond eind oktober) en rijpt minimaal 6 jaar en 3 maanden in houten vaten. En nu komt het speciale: in dit vat raakt de wijn een deel kwijt door verdamping, maar dit wordt niet aangevuld. Er vormt zich nu een gistlaag op de wijn als bescherming tegen zuurstof. Hierdoor krijgt de wijn zijn echt unieke karakter. En nog mooier: van 1 liter wijn blijft er zo na 6 jaar en 3 maanden precies 62 cl over. Vandaar dat deze wijn in een speciale fles van 62 cl wordt gebotteld, genaamd Clavelin. Men zegt dat deze fles al sinds 1506 wordt gebruikt.

Bron: Flickr

En wat proef je dan? Eerst moet je geduld opbrengen. Maak pas een fles open minimaal 10 jaar na botteling. Bovendien is deze wijn lang houdbaar, 50 tot 100 jaar is geen uitzondering. Maar zo lang wachten lijkt mij geen goed idee (alleen goed voor je erfgenamen).

Maar zoals ik al zei: wat proef je dan? Hij is zeer droog van smaak met een uitgesproken notensmaak. Sommigen vergelijken deze wijn met een fino sherry. Maar dan anders. Gewoon proberen dus bij bijvoorbeeld gerechten met gevogelte en vis (zoals forel uit de oven). Ook de exotische keuken geeft aardige combi’s. Vin Jaune is niet goedkoop en te verkrijgen bij de betere slijter of online (zoals www.jurawijnen.nl).

Bron: Flickr

Vin de Paille
Maar dit gebied heeft meer. Je plukt druiven, met de hand uiteraard, zo laat mogelijk en droogt ze vervolgens op stro (vandaar de naam: Vin de Paille / Wijn van Stro) of zoals tegenwoordig hangen de druiventrossen te drogen in schuren. Na ongeveer 3 maanden indrogen bestaan deze druiven, zeg maar rozijnen, uit vooral suiker en worden ze geperst. Na enkele jaren rijping op vat ontstaat een zeer zoete wijn van tussen de 14 en 16 procent alcohol.

Kleine opbrengsten in combinatie met arbeidsintensief betekent dus een best zeldzame en ook dure wijn. Voor een half flesje betaal je al snel zo’n € 25,-. Maar oh, wat is die heerlijk. Om zo aan te nippen of bij gekonfijte nagerechten, chocolade en schimmelkazen.

Bron: Flickr

Macvin du Jura
Maar we zijn er nog niet: een andere parel is de Macvin du Jura. Een likeurwijn gemaakt van vijf verschillende druivensoorten. Meestal wit, soms in het rood verkrijgbaar. Het alcoholpercentage ligt tussen de 16 en 22 procent. Persoonlijk drink ik de Macvin het liefst gekoeld als aperitief. Maar wat let je om een diner goed te beginnen, en deze wijn als metgezel te laten opdraven bij een voorgerecht van fruitige meloen met een dun plakje gerookte ham.

De Jura, een mooi gebied met aparte wijnen mét een verhaal. Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.