Redactie
Redactie Drinken 19 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

Zo word je een bierkenner: onze expert vertaalt bier-termen

Triple hop? Moutbier? Imperial? Grote kans dat je (nog) niet precies weet wat dit is. Maar gelukkig is daar onze bier-expert Mark van Hopperbier.nl. Hij legt de belangrijkste bier-termen uit.

Eindelijk is het zover: het is december en overal waar ik ga of sta zie ik (craft)bier! Bij vrienden thuis, in de kroeg, in de supermarkt, in de krant, op het nieuws… Voor mij als bierman is dat te gek, ons land begint steeds meer het bier-utopia te worden waar ik altijd al van heb gedroomd.

Nu deze biertrend in full swing is begint de biertaal ook steeds meer zijn intrede te doen. Op etiketten en drankkaarten zie je steeds meer termen verschijnen die de bierdrinker moeten uitleggen met wat voor bier ze te maken hebben. Hieronder leg ik de meest voorkomende en meest verwarrende biertermen aan je uit, zodat je begrijpt wat er op je flesje staat en zelf meteen een expert wordt!

Single/double/triple hop

Okee. Dit klinkt heel fancy, maar het is heel simpel. Verschillende soorten hop hebben verschillende karakteristieken. De laatste tijd zijn Amerikaanse hopsoorten zoals Cascade, Amarillo en Chinook heel erg populair omdat ze bier een fruitig tropisch aroma (vooral geur) meegeven. Omdat ze verschillende karakteristieken hebben wordt er vaak een combinatie van hoppen gebruikt tijdens het brouwproces.

De duiding single hop geeft aan dat er één soort hop is gebruikt. Bij double hop zijn dit er twee, bij triple hop drie, et cetera.

Dryhopping

Dit klinkt gek. Bovendien bestaat er niet zoiets als een ‘droge fase’ tijdens het brouwproces. Dryhopping betekent dat er tijdens de rijpingsfase (lageringsfase) extra hop aan het bier wordt toegevoegd.

Omdat de temperatuur tijdens deze fase lager is dan tijdens de kookfase (ongeveer 5 graden) geeft de hop alleen die stoffen af die voor meer aroma zorgen en niet die stoffen die het bier bitterder maken (alfazuren).

Dryhoppen wordt dus gebruikt om het bier meer aroma te geven zonder dat het bitterder wordt.

A tasting glass filled with fresh green hops. A bouquet of hops in the backgound. A sommelier uses this kind of glass for beer tasting. Hops are an important ingredient for beer brewing. With hops comes a certain taste into the glass.

Imperial

Zoals je weet heb je verschillende bierstijlen. Als je een bier uitkiest, is dit meestal het eerste waar je op let. Het verschil tussen een Stout en een IPA is bijvoorbeeld enorm. Als er vervolgens op het flesje staat dat het een Imperial Stout of een Imperial IPA betreft kun je ervan uitgaan dat het alcoholpercentage een stuk hoger ligt dan normaal.

Je hebt het hier over een stevig bier. Dit komt doordat er meer ingrediënten zijn gebruikt (grotere hoeveelheden) om het bier te brouwen wat zorgt voor meer smaak (en meer alcohol)!

EBU/IBU

Deze afkorting staat tegenwoordig bijna altijd op het etiket. Het staat voor European Bitterness Units of International Bitterness Units. Deze schalen geven aan hoe bitter een bier is.

De analysemethodes verschillen licht, maar de waarden liggen heel dicht bij elkaar. Deze cijfers geven aan hoeveel milligram iso-alfazuur (wat voor de bitterheid zorgt) er in een liter bier zit. Hoe hoger de EBU/IBU-waarde, des te bitterder het bier. Hier een grove indicatie van de waardes op de EBU-schaal:

  • 00 – 20 weinig opvallende bitterheid
  • 20 – 30 bitterheid is merkbaar
  • 30 – 40 bitter
  • > 40 hoge bitterheid

De waarden op deze schaal zijn echt een indicatie. De bitterheid die je uiteindelijk ervaart wordt minstens evenveel bepaald door de balans van zoete, zure en bittere smaken in het bier.

Moutig en hoppig bier

Dit refereert aan drie van de vier basis-ingrediënten van bier: water, graan, hop en gist. Mout is ontkiemd en gedroogd graan. Als je dit in water kookt, krijg je een soort van zoete dikke thee die de basis is van bier. Als een bier moutig smaakt betekent dit dan ook dat je een granige zoete smaak herkent in het bier.

Hop is de plant die je aan de dikke graanthee toevoegt om het bier houdbaarheid, aroma en zijn typische bitterheid te geven. Hop heeft een specifieke geur (kruidig, fruitig of bloemig) en een specifieke bittere smaak. Een hoppig bier is dus te herkennen aan de geur van hop en/of strak bittere smaak.

Zo, tot zover biertermen 101. Nu heb je je kennis over bier wel zodanig uitgebreid dat je een echte wijsneus uit kan gaan hangen, net als ik. Volgende keer iets meer over de Barrel Aged trend: de Ferrari’s onder de bieren.

Als je nog niet genoeg hebt van de biertermen of andere vragen hebt over bier kun je linea recta doorgaan naar onze BierBieb, of ze natuurlijk zelf aan ons vragen!

Cheers,
Mark

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.