Redactie
Redactie Drinken 22 dec 2014
Leestijd: 3 minuten

5 bekende kerstgerechten, 5 bijpassende (betaalbare!) kerstwijnen van Mr. Vino

Kerst is bij uitstek dé tijd om te ontspannen, te genieten en samen te zijn. En dan vooral gezellig en zonder stress!

Kies voor een fijne kerstmaaltijd thuis én laat mij je helpen om zonder al te veel gedoe mooie, passende wijnen te schenken bij al het lekkers dat op tafel wordt getoverd.

Mijn toverwoord is: samen. Ik heb wijnen gekozen die mooi samengaan bij de meest voorkomende kerstgerechten én bij de meeste wijnen zitten twee verschillende druiven vredig samen in één fles. Voorwaar een mooie kerstgedachte.

Zie ook deze Mr. Vino tips voor kerst:

Mr. Vino vertelt: het schenken van de wijn aan tafel
Mr. Vino geeft kerst cadeautips: welke wijn voor welk type persoon?
Mr. Vino vertelt: wijnglazen bij het Kerstdiner
5 tips van Mr. Vino: wijn bij het kerstdiner, zo houd je het relaxed!

Top-5 wijnen voor kerst:

Steengrillen, vleesfonduen of gourmetten. Ruim een derde van Nederland kiest hiervoor als met kerst thuis wordt gegeten. Een jonge, wat fruitige rode wijn voelt zich daar heerlijk bij. In de fles zitten een Cabernet Sauvignon en Merlot gezusterlijk en gebroederlijk naast elkaar.

Tip betaalbaar: de Concha Y Toro 2013 van Albert Heijn voor nog geen 4 euro.
Tip iets duurder: de Brampton Old Vine Red van Albert Heijn voor 7 euro.

Kalkoen. Jawel. Voor vele Amerikanen hét gerecht met Thanksgiving; voor veel Nederlanders hét hoofdgerecht met kerst. Hierbij kan zowel wit als rood geschonken worden. Wel samen op tafel, maar niet samen in een fles. Kies voor wit een wijn op basis van de druif Chardonnay (iets voller exemplaar) en voor rood een Beaujolais.

Tip wit: de Tierra Buena 2012, te koop bij voor 7 euro.
Tip rood: Beaujolais Cave de Bel-Air 2013; als je daar in de buurt bent zeker langs gaan of anders in de schappen bij DirckIII voor 5 euro.

Varkensrollade. Altijd weer een feest als de rollade in volle glorie op de schaal ligt en ‘vakkundig’ wordt aangesneden. Kijk, bij dit gerecht is combineren makkelijk. Kies voor een rode wijn die niet te licht en niet te zwaar is. En als er in de fles een druivencombinatie met Merlot zit: top.

Tip: uit Nieuw-Zeeland de Vidal 2011. Mitra heeft deze voor een tientje. Maar zoals gezegd: er is keuze te over voor een passende wijn bij varkensrollade.

Wild (konijn, ree, fazant). Wild, maar met een milde smaak. Liefhebbers van rode wijn kunnen het wild tam krijgen met een fijne Pinot Noir. Jawel, weer eens wat anders dan een volle Chianti of Rioja. Mooie discussies krijg je aan tafel als je ook een witte wijn ontkurkt; een ronde Chardonnay bijvoorbeeld.

Tip wit: als je toch de kerstboodschappen doet bij Jumbo, neem dan de Château Tanunda 2012 mee voor een tientje.
Tip rood: bij C1000 trof ik een Pinot Noir van Thomas Bassot voor 8 euro. Niks mis mee.

De klassieke garnalencocktail. Is er een kerstmenu denkbaar zonder dit ‘originele’ voorgerecht? De vraag stellen is de vraag beantwoorden… Maar goed, een fraai gedresseerde garnalencocktail voorzien van eerlijke, verrassende ingrediënten gaat meer dan uitstekend samen met een witte wijn. Maar dan wel een wijn waarin een ronde druif én een friszure druif bivakkeren. Zoals een Australische Chardonnay/Sémillon combi.

Tip: van Penfolds de Rawson’s Retreat 2012. Gall&Gall biedt deze aan voor 8 euro.

Fijne kerstdagen. Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.