Redactie
Redactie Inspiratie 27 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Op vakantie naar Spanje? Deze culy bezienswaardigheden mag je niet missen!

Van de eindeloze wijngaarden tot tapasbarretjes op elke hoek van de straat: ook Spanje is een geschikt land voor culy’s. Vier jij er deze zomer vakantie? In dit artikel delen we een aantal culy bezienswaardigheden die je als foodie niet mag missen.

Zo kun je heel subtiel aan je reisgenoten voorstellen om toch nog even een bezoekje te brengen aan…

Mercat de la Boqueria

Mercat de la Boqueria in Barcelona (om de hoek van La Rambla) is wereldberoemd. Deze overdekte markt is een unieke culinaire attractie met producten van over de hele wereld en een must visit.

Hou je van iets minder toeristisch? Sla Boqueria dan over en ga naar Mercat de Santa Caterina. Deze markt is wellicht iets kleiner, maar trekt minder toeristen en is zeker niet minder interessant.

Fiesta de la Sidra

Hoewel Spanje de op twee na grootste wijnproducent ter wereld is, zijn ze er ook dol op cider. In veel bodega’s geniet je van huisgebrouwen ciders, maar tijdens het Fiesta de la Sidra kom je al helemaal aan je trekken.

Van 25 tot en met 30 augustus vindt het ciderfestival plaats in de stad Gijón, ruim 250 kilometer ten Westen van Bilbao. Geef je op voor een aantal proeverijen en tours of geniet van het enthousiasme tijdens de wedstrijden ‘cider-schenken’. Daarbij wordt elk jaar weer een poging gedaan tot het verbreken van het wereldrecord simultaan cider schenken. Leuk!

San Sebastián

Het klinkt misschien een tikje overdreven, maar San Sebastián is voor foodies al een beleving an sich. Deze stad aan de Atlantische kust (vlakbij Bilbao) heeft het grootste aantal Michelinsterren per vierkante meter en bruist van de gastronomie.

Geniet van laagdrempelige pintxos in de vele gezellige barretjes, of zoek het hogerop en reserveer (op tijd) bij één van de tientallen sterrenzaken. Klik hier voor ons uitgebreide verslag over de gastronomie in San Sebastián.

Lavinia

Al eerder schreven we over één van de meest bijzondere wijnwinkels van Europa, Lavinia. Dit walhalla kent drie filialen (in Parijs, Genève en Madrid) en is dé plek voor wijnliefhebbers.

Niet alleen kun je hier terecht voor duizenden flessen van de mooiste wijnhuizen, ook vind je er een restaurant waar je kunt genieten van authentiek Spaanse gerechten. Bijzonder is dat je de door jou in de winkel uitgezochte wijn ter plekke kunt opdrinken, zonder hier extra voor te betalen.

Daarbij vind je verspreid door de zaak verschillende taps waar je exclusieve wijnen kunt proeven in de vorm van een kwart, half of heel glas. Hierdoor kun je op een toegankelijke manier kennis maken met soorten die je anders wellicht niet zou drinken.

Je vindt Lavinia in Madrid aan de Calle José Ortega y Gasset 16. Klik hier voor de website en de openingstijden.

Olijfolie

Hoewel we altijd blindelings vertrouwen op de kwaliteit van Italiaanse olijfolie, is Spanje het land dat de meeste olijfolie ter wereld produceert. Ze weten duidelijk van wanten en dus is het zeker aan te raden om tijdens je vakantie een bezoekje te brengen aan een oliefabriek(je).

De meeste kans heb je in het Zuiden (de regio Andalusië is verantwoordelijk voor 75% van de landelijke productie) en midden van Spanje. Klik hier voor meer informatie.

Nu is het natuurlijk waanzinnig om tijdens een middagje touren onder de stralende zon te stoppen bij een romantisch olieboertje. Maar, we snappen ook heel goed dat je het een stuk fijner vindt om een proeverij van tevoren vast te leggen. Gelukkig is ook dat mogelijk.

Zo kun je bijvoorbeeld in het Zuiden van Spanje, in Andalusië, geheel verzorgde tours volgen. Tijdens deze tours leer je alles over de verschillende soorten olie en hun kenmerkende eigenschappen, maar ook over het gebruik in de keuken en de voedingswaarden. Klik hier voor meer informatie en de prijzen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.