Redactie
Redactie Inspiratie 5 jun 2013
Leestijd: 4 minuten

De lekkerste bijzondere mayo’s

Als er één ding is waar je ons wakker voor mag maken, is het (goede) mayonaise wel. Culy’s Monique heeft zelfs standaard drie verschillende potten in de koelkast staan: een tikje zoete Franse, zure en truffelmayo. De eerste twee van het merk ‘Tons Belze Majoneis’ en de variant met truffel varieert en wordt soms zelf gemaakt.

Hoewel de potten huismerk mayo van de supermarkt prima zijn, gaat er niets boven de zelfgemaakte variant. Toch hebben we daar niet altijd de tijd voor, en lukt het ook niet altijd gelijk (schiften en dat soort vervelende zaken). Om het leven een stuk makkelijker (wat is een leven zonder goede mayo?) en vooral ook lekkerder te maken, zetten wij de lekkerste mayo’s op een rijtje. Inclusief verkoopadressen, wat wil je nog meer?!

Tons Belze

Onze favoriet is die van Tons Belze Majoneis. De potten zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens verkrijgbaar in drie heerlijke smaken (Franse, Belgische, Hollandse en Spaanse met knoflook) en zijn onweerstaanbaar lekker – echt, geloof ons!

Leuk is dat Tons Majoneis geen suiker bevat, gemaakt is van alleen écht scharrel eigeel en volledig glutenvrij is. Momenteel zijn de gezellige potten onder andere te koop bij Jumbo, Marqt en delicatessenwinkels à €2,50 per pot.

D&L

D&L staat voor De Vos & Lemmens en staat bekend om hun luxueuze sauzen, waaronder mayonaise. Het assortiment bevat naast de heerlijke bearnaise en tartare saus twee soorten mayo: royale en een variant met citroen. D&L mayonaise koop je bij de meeste supermarkten voor ongeveer €1,80 per pot.

Bron: Chanelup

Hellmann’s

Als er één merk wereldfaam heeft verworven dan is het Hellmann’s wel. De blauw-gele potten zijn overal en voor iedereen herkenbaar, en ook de smaak is bijna legendarisch te noemen. Hellmann’s is een tikje zuur en wat pittiger dan de reguliere mayo, maar zeker niet minder lekker, in tegendeel!

Ook deze mayonaise koop je bij de meeste supermarkten, maar is helaas niet de goedkoopste. Een pot van een krappe halve liter kost al gauw €2,50.

AH biologische mayonaise

De meest neutrale mayonaise die heerlijk smaakt is die van Albert Heijn. Een klein glazen potje verhult een mooie geel-witte, romige consistentie die vraagt naar een lepel en een zak met frites. Simpel, maar niet te versmaden lekker!

Koop ‘m bij het dichtstbijzijnde Albert Heijn-filiaal voor €1,29 per pot.

Bron: Ah.nl

Renzo’s zonnemayo

Sommige plekken snappen het. Het concept is simpel maar perfect uitgevoerd, het eten is altijd goed en het schuim op de cappuccino altijd perfect. Renzo’s Delicatessen aan de Amsterdamse Van Baerlestraat is daar het ultieme voorbeeld van, en weet je wat het mooie is? De meeste producten neem je zo in een tasje mee naar huis, zo ook de gevaarlijk lekkere zonnemayo.

Als je ooit bij Renzo’s geweest bent, dan heb je zonder twijfel deze goddelijke mayo met als basis zongedroogde tomaatjes geproefd, en weet je precies waar we het over hebben. Heb je geen idee? Ga dan zéker een keer langs, of nog handiger: bestel via de website een pot.

Het is niet goedkoop (een klein potje kost €4,95), maar wel ó zo lekker en het volledig waard.

Japanse (wasabi) mayo

Wil je zo nu en dan een beetje variatie in de keuken? Ga dan voor de heerlijke Japanse mayonaise. Deze is een beetje anders van smaak dan de traditionele, en smaakt een beetje zurig, maar wel romig.

Wil je liever een wat pittigere variant? Ga dan voor Japanse wasabi mayonaise, deze is aangemaakt met wasabi (een mengsel op basis van mierikswortel) en is heerlijk bij bijvoorbeeld sushi.

Beide soorten koop je bij de toko, Japanse winkel of groothandel voor ongeveer €5,- voor een halve liter.

Bron: Flickr

Truffel mayonaise

Écht goede truffel mayonaise is lastig te vinden (de hoeveelheid verse truffel is essentieel), maar als je ‘m gevonden hebt is er geen houden meer aan. Zorg ervoor dat het percentage verse truffel zo hoog mogelijk is zodat je de truffel zo goed mogelijk proeft en de kwaliteit op z’n top is.

Omdat echt goede truffel mayo vaak moeilijk te vinden is, raden we je aan om ‘m zelf te maken op basis van 5 delen zo neutraal mogelijke mayonaise en één deel truffeltapenade of –olie. Zo weet je precies wat erin zit en kan je zelf de intensiteit bepalen.

Recept

Toegegeven, deze kant-en-klare varianten zijn stuk voor stuk bijna té lekker, maar er gaat toch echt niets boven een glazen weckpot zelfgemaakte mayo. Klik dan hier voor een recept voor basic mayonaise of hier voor homemade baconmayonaise. Wil je iets anders met je mayo dan de standaard soort? Neem dan hier een kijkje voor tien tips hoe je (al dan niet zelfgemaakte) mayonaise te pimpen.

Tot slot is de kans groot dat je nu met smachtende oogjes en een enthousiaste buik door zit te scrollen in de hoop érgens een recept voor zelfgemaakte frietjes te vinden. Uiteraard, we stellen je niet teleur. Klik hier voor heerlijke oven frietjes, hier voor een variant met zoete aardappel of hier voor knolselderij frites (óók erg lekker).

Frites

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.