Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: soesjestoren met witte chocolade en sprinkles

Deze soesjestoren gaat je een hoop lol opleveren. Want we kunnen met z’n allen verlekkerd naar zo’n croquembouche kijken, maar zo’n ding maken is eerlijk gezegd best een hoop gedoe. Dus toen we een makkelijk recept voor een soesjestoren tegenkwamen in het kerstboek van Yvette van Boven, sprongen we een gat in de lucht. Het geheim: kant-en-klare slagroomsoesjes en witte chocolade.

Het maken van deze soesjestoren is niet moeilijk, maar een slimme chef is goed voorbereid. Stapel de soezen alvast voordat je met de chocolade aan de slag gaat. Zo kun je precies zien hoe je de toren het beste kunt opbouwen en hoeveel soezen je per laag gebruikt. Teken dit eventueel op een papiertje. Wij maakten een laag met 12 soezen, gevolgd door 7, 5, 2 en daarna nog twee losse soezen op elkaar.

Nog iets om rekening mee te houden: doordat de warme chocolade vloeibaar is, kan het gebeuren dat de soezen gaan glijden. Geen paniek: zet de toren in dat geval snel in de koelkast, om vlug op te stijven. En werk snel, want de chocolade wordt op een gegeven moment hard natuurlijk. En dan blijven die leuke sprinkles niet meer plakken.

Tot slot: stapel de soesjes op het bord waar je het ook op wil gaan presenteren, want knappe jongen die zo’n soesjestoren in zijn geheel kan verplaatsen.

soesjestoren kerst

Klaar? Soesjestoren bouwen maar!

Zet de soezen in de koelkast, zodat ze mooi koud zijn als je met de warme chocolade gaat werken. Dit zorgt dat de chocolade ietsje sneller hard wordt (dus nogmaals: werk snel) en voorkomt dat de boel gaat glijden.

Breek de witte chocolade in gelijke blokjes en smelt ze au bain marie. Voeg het anijspoeder toe en roer tot de chocolade glad is.

Haal nu de soezen erbij. Leg de onderste laag soezen alvast op het bord, dan weet je hoe ze moeten liggen. Doop elke soes met de bovenkant in de witte chocolade en leg terug op het bord. Bouw zo de hele toren op.

Druppel eventueel nog wat van de overige chocolade over de toren heen en bestrooi vlug met de sprinkles.

Maak je soesjestoren eventueel af met nog wat poedersuiker-sneeuw en een cocktailprikker of kerstornament als piek.

soezenboom kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.