Redactie
Redactie Dineren 6 mrt 2014
Leestijd: 3 minuten

Le petit bistro in Hotel The Grand

Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam heeft een nieuwe culinaire aanwinst: Le petit bistro, gevestigd in de voormalige lounge van restaurant Bridges. Culy nam een kijkje en prikte een vorkje.

Het is aangenaam zitten, in het lichte hoekje dat uitkijkt over de ruime binnentuin. Lekkere leren stoelen en prachtige marmeren tafelbladen. Groot is het er niet – er is plek voor 22 gasten, zowel voor lunch als diner – maar het heet natuurlijk niet voor niets Le petit bistro.

Le Petit Bistro The Grand Amsterdam0001

Op de kaart vinden we echte bistrogerechten, zoals côte de bœuf en crème brûlée, waar chef Bijdendijk uiteraard zijn handtekening onder heeft gezet. De klassiekers zijn gemoderniseerd, opgefrist en lichter gemaakt. En da’s wel zo prettig.

Je kunt losse voor-, hoofd- en nagerechten bestellen, of kiezen voor een driegangenmenu à €36,-. Je kunt het dus zo duur of betaalbaar maken als je zelf wilt. Wij vonden de prijzen zeer schappelijk voor de hoge kwaliteit die je krijgt, en de fijne sfeer waarin je zit.

Tip: vanaf april gaat de binnentuin van het hotel (een oase van rust in de hectische hoofdstad) weer open. Het is dan ook mogelijk om buiten te genieten van Le petit bistro.

Wij genoten van een heleboel gerechten tijdens een uitgebreide lunch toen Joris Bijdendijk nog in de keuken stond. Onze absolute favoriet: de crispy soft boiled egg (€ 14,-), twee zachtgekookte eitjes op een bedje van jonge sla en tomatenpuree, met broodsoldaatjes met Remeker kaas om in de zachte dooier te dopen. Goddelijk lekker. De eitjes zijn als een soort Scotch egg in broodkruim gegaard. Krokant, zacht, vol smaak: alles wat je van een Frans lunchgerechtje verwacht.

IMG_6812

De crispy soft boiled egg

We kunnen over alle gerechten uren uitweiden, maar laten we het kort houden: Bijdendijk weet wat -ie doet. Zijn jarenlange kennis, onder andere opgedaan bij de gebroeders Pourcel bij sterrenrestaurant Le Jardin Des Sens in Montpellier, komt hier naar boven. Niet voor niets kreeg Bridges onder zijn leiding dit jaar een Michelinster.

Of Bijdendijk blij is met de Franse kaart, waar vlees – in tegenstelling tot de vis bij Bridges – de hoofdrol vertolkt? Absoluut. Dat valt te proeven, en dat zien we aan de grote glimlach waarmee hij de gerechten presenteert. Merci bien, monsieur Bijdendijk!

IMG_6792

Een amuse: toast met makreelsalade, wasabicrème en een geroosterd tomaatje

IMG_6798IMG_6800

Twee kleine ‘pizza’s’ (geserveerd in een klein papieren pizzadoosje), enerzijds belegd met zalm en crème fraîche, anderzijds met krab, avocado en kaviaar. De bodem is witbrood gebakken in beurre noisette (lékker!).

IMG_6809

Even een (non)alcoholische versnapering tussendoor, want geheel tegen Franse bistro-regels in, heeft deze zaak een uitgebreide cocktailkaart. Deze mocktail is gemaakt met ananas, passievrucht en frambozen.

IMG_6819

Prachtig rijpe avocado met rode peper en gegrilde garnalen

IMG_6825

Een charcuterieplankje met hulp van Brandt & Levie: venkelworst, eendenrilette, paté en gedroogde ham.

IMG_6829

Een klassieke rundercarpaccio met Hollandse Remeker-kaas

IMG_6830

Het hoofdgerecht: runderbavette met Béarnaisesaus (niet op de foto), een aardappel-spektaartje en gekaramelliseerde rode ui. Vooral het aardappeltaartje was subliem.

IMG_6838

Skrei (een witvis die zo rond februari en maart in het seizoen is, lijkt enigszins op kabeljauw) met Hollandse garnalen, aardappel en chips van aardappelschil.

IMG_6842

Geen plek meer voor een toetje, maar een goede espresso met een bokkenpootje gaat er altijd wel in…

Le petit bistro in Hotel The Grand is zeven dagen per week geopend voor lunch en diner. Tip: valet parking beschikbaar!

Oudezijds Voorburgwal 197, Amsterdam
www.bridgesrestaurant.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.