Redactie
Redactie Inspiratie 13 aug 2015
Leestijd: 4 minuten

De 10 lekkerste gerechten die Culy’s Liselotte ooit at

We werden door de heerlijke foodblog Joy The Baker, die het artikel The Best Thing I Ever Ate schreef, geïnspireerd om onze versie te schrijven. Welke gerechten die we ooit aten zijn ons altijd bijgebleven? Culy’s Monique beet het spits af en nu is het de beurt aan Liselotte

1. Sushi bij Yamazato in hotel Okura. De sushi kun je bestellen in een menu of à la carte, wordt geserveerd op prachtig authentiek Japans servies en met traditionele garnituren. De wasabi alleen al is de moeite (en de kosten) waard om hier te eten en dan heb ik het nog niet eens over de rest van het eten… Daar zijn geen woorden voor!

Inderaad, Yamazato is een stuk prijziger dan de standaard all-you-can-eat Japanner op de hoek, maar geloof mij: als je hier eenmaal hebt gegeten, weet je écht wat de Japanse keuken inhoudt.

2. Ravioli bij Café de Koevoet. Als je mij ook maar een beetje kent, weet je hoe groot mijn liefde voor pasta is. Ik kan het werkelijk (ik overdrijf niet) elk moment van de dag eten. Kiezen welke pasta de beste was die ik ooit at, was dan bijna ook niet te doen.

De beste pasta at ik bij het Italiaanse café de Koevoet in hartje Amsterdam. In dit ienimieni restaurantje in de Jordaan at ik jaren geleden ravioli waar ik nog steeds van droom: gevuld met peer en schapenkaas, vergezeld door een botersaus. Op een goede (en vooral onverwachte) tweede plaats komt overigens de spaghetti met kaviaar en botersaus bij het recent geopende The Duchess. Luxe was nog nooit zo lekker.

3. Het dessert met avocado, koffie en citrus bij Pure C. In 2014 reed ik met mijn moeder en broertje 3,5 uur (heen én terug) om te genieten van een zinderende lunch bij Pure C in Cadzand-Bad (Zeeland).

De autorit was het meer dan waard, maar vooral het dessert maakte de middag tot een culinair hoogtepunt. We proefden verschillende structuren van avocado, citrus en koffie, met als toppunt de avocadomousse met daarop een koffiekruim. Wauw!

4. Het perfecte ei bij &samhoud places. Even ter info: ik hou eigenlijk niet van eieren. Totdat ik ‘het perfecte ei’ van chefkok Moshik Roth proefde. Een eidooier die een uur lang wordt gegaard in een waterbad op 63 graden, en werd vergezeld door knapperig filodeeg, frisse cressen en een soort subtiele Hollandaisesaus.

Niet alleen het ei was overigens perfect, vooral de combinatie van het zijdezachte ei met de knapperige en frisse smaken.

5. Hummus met gefrituurde aubergine bij ManaMana. Niets tipt aan de hummus van mijn Israëlische schoonmoeder, maar toen ik bij ManaMana een prachtige portie at met stukjes gefrituurde aubergine leek het even alsof ze van de troon zou worden gestoten.

Hoewel haar hummus de beste blijft, is deze gefrituurde aubergine gevaarlijk lekker.

6. Buikspek bij Daalder. Sinds chefkok Guillaume de kaart compleet veranderde ben ik fan van Daalder, een gezellig restaurant in de Amsterdamse Jordaan waar op sterrenniveau wordt gekookt. Inmiddels heb ik er al meerdere keren gegeten en blijft – tot mijn grote geluk – hun gerecht met buikspek op de kaart.

Het buikspek wordt gelakt met hoisin en krokant gebakken, en geserveerd met pittige zwarte bonen, zure room, komkommer en een krokante cracker van Schezuan-peper. Dit gerecht is een achtbaan in je mond, maar scoort 10 punten op balans.

7. Steak tartare bij Café Restaurant Amsterdam. Naast pasta is steak tartare een gerecht waarvoor je me altijd mag wakker maken, en dan met name die van ‘CRADAM’.

Het liefst maak ik ‘m zelf aan, zodat ik er naar hartelust augurkjes door kan mengen met lekker veel Tabasco. En natuurlijk frietjes met mayo ernaast.

8. Eggs benedict met oesterzwammen en truffel (zonder ham) bij Benedict. Vorig jaar maakte ik met mijn vriend een rondreis door Israël en eindigden we in Tel Aviv. Ook deze stad slaapt nooit, zo kun je er 24 uur per dag ‘ontbijten’ bij Benedict.

Dit tentje is bekend bij elke local en serveert de lekkerste ontbijtgerechten voor de hele dag, waaronder deze eggs benedict met oesterszwammen en truffel. De toast was gemaakt van brioche, de eieren perfect en de paddenstoelen met truffel… Boy o boy! 

P.s. Zei ik net nog dat ik eigenlijk niet van eieren houd, inmiddels is dit allang verleden tijd ;)

9. ‘Ferran’s olijven’ bij Bodega 1900. Tijdens een kort verblijf in Barcelona had ik de eer om te eten bij Bodega 1900, één van de restaurants van de broertjes Ferran en Albert Adrià. Hier worden authentieke Spaanse gerechten geserveerd, maar soms met een moleculaire touch. Zo ook ‘Ferran’s olijven’.

Deze olijven hebben de structuur van een eidooier, maar de smaak van 1000 olijven inéén. Ze ploffen open in je mond en je weet niet wat je meemaakt! Sommigen bevatten ook een beetje ansjovis, anderen piment.

10. Kip bij Guts & Glory. Ik ben nooit een groot liefhebber van kip geweest, tot ik binnenliep bij Guts & Glory. Hier wordt elk half jaar een dier uitgekozen waarmee de koks een volledig menu koken.

Toen ik er at stond de kip centraal en dat heb ik geweten: van waanzinnige kippenlevermousse tot boter met kaantjes van kippenhuid tot zulke sappige kippenboten dat het vocht langs mijn handen liep.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.