Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 5 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

5 vragen aan Daan van der Lecq over culinaire voornemens: ‘Ik word wild als ik aan deze kebapspiezen denk’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur – geheel gewijd aan culinaire voornemens – voor aan… Daan van der Lecq.

Het culinaire 2024 van Daan

Ben je ook maar enigszins geïnteresseerd in koken, dan zijn de TikTok en Insta-video’s van Daan van der Lecq sowieso in je feed voorbij gekomen. Op zijn account @chefvanderlecq verlekkeren tienduizenden volgers zich bijna dagelijks aan alles wat Daan voorschotelt vanuit zijn Amsterdamse keuken – én geeft hij ook een berg tips voor de beste broodjes en andere plekken die we sowieso moeten bezoeken.

Tijd om hem al zijn tips voor 2024 te vragen – en vooruit, een kleine terugblik naar de hoogtepunten van 2023.

1. Wat was je allerbeste culinaire ontdekking of eetervaring van 2023?

Misschien een bizarre binnenkomer bij vraag één, maar ik was vorige maand op Sint Maarten en daar heb ik met een lokale jager een stoof van leguaan gemaakt. Voor ons is de leguaan een tropisch dier dat je in de stripboeken en dierentuinen langs ziet komen, maar daar is het een soort Amsterdamse stadsduif. We zijn met deze man de jungle in gegaan en hebben daar in de natuur een megabijzonder gerecht klaargemaakt. Absoluut één voor in de boeken.

2. Welke food trend neem je graag mee naar 2024?

De groeiende bewustwording naar de origine van producten, wat leidt tot verbetering van kwaliteit én gezondheid. Heel leuk om te zien dat mensen meer kennis vergaren over de achtergrond van en de mogelijkheden met eten en dat keuzes daardoor bewuster worden gemaakt.

3. Welk restaurant staat op je verlanglijst voor 2024?

Antep Kebap in Slotermeer, Amsterdam. Hier grillen ze kebapspiesen op open vuur. Ik word al maanden wild van het idee dat ik daar aan tafel zit. Zo on-Amsterdams en juist daarom een hot item op mijn lijst!

4. Welk gerecht ga je sowieso proberen te maken in 2024?

Zo’n Japanse omelet die je kan opensnijden op een bolletje rijst (omurice, red.). Dit lijkt me zo cool.

5. Welk ingrediënt mag volgens jou hét ingrediënt van 2024 worden?

Mosselen! Er zijn weinig ingrediënten waarvan de kweek zelfs goed is voor het milieu. Mosselen filteren namelijk het zeewater en zijn daarnaast lokaal én megalekker.

Meer van deze rubriek:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.