Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 25 jun 2013
Leestijd: 5 minuten

Culy achter de schermen: het fotoboek van Jacob-Jan Boerma & Sacha de Boer

Met de voeten in de klei. Sterrenchef Jacob-Jan Boerma (restaurant De Leest**) en voormalig nieuwslezeres Sacha de Boer doen dit letterlijk voor ‘Down To Earth’. Hun gezamenlijke fotoboek vol recepten waarmee ze willen laten zien wat er in Nederland allemaal groeit en bloeit. En hoe je dat – natuurlijk – zelf op je bord tovert. Culy’s Joyce mocht een dag achter de schermen meekijken bij de totstandkoming van dit bijzondere boek.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

06.00 uur: naar het Hoge Noorden
Om het makkelijk te maken mag ik meerijden met de sterrenchef. Kan ‘ie me meteen even bijpraten over het idee achter het boek, hoe Sacha en hij elkaar ontmoet hebben en wat de passie is die ze met elkaar delen. We zijn Vaassen nog niet uit of hij steekt al van wal: “Sacha en ik houden allebei van lekker eten en koken. En we zijn beiden erg gedreven. Toevallig is dit misschien niet. We zijn Ram en je ziet dat mensen met dat sterrenbeeld een hands on mentaliteit hebben. We zouden wel broer en zus kunnen zijn, zoveel hebben we met elkaar gemeen!”

Het is dus wel duidelijk: de fotografe en de chef kunnen niet wachten om weer op pad te gaan. Foto’s maken en de natuur proeven.

08.00 uur: eten van het wad
De eerste stop van vandaag is in de kwelder (grond buiten de dijk die bij hoge vloed onderloopt, red.) bij het Groningse Vierhuizen. Een natuurgebied wat voor een gedeelte door de oom van Jacob-Jan wordt beheerd. We ontmoeten meer journalisten, een bioloog en een ambassadeur van het Groninger Landschap. De laatste twee leiden ons rond en helpen zoeken: naar lamsoor (de eetbare blaadjes van de zeeaster), zeekraal en oesters.

Maar of dat nodig is… Jacob-Jan heeft binnen no time al wat gespot. Zeekraal! Sacha staat meteen bij hem om het te proeven. “Heerlijk”, roept ze. En dat is koren op de molen van de chef. Hij beent meteen verder. Sacha snelt achter hem aan, maar zakt weg in de modder. Haar laars blijft steken en ze begint te lachen. De toon is gezet. Jacob-Jan redt ondertussen Sacha’s laars.

10.00 uur: op zoek naar oesters
De cameramannen hebben haast. Jacob-Jan wordt snel geïnterviewd en Sacha luistert aandachtig mee. Daarna wordt er gewisseld. De andere journalisten zien ook hun kans schoon en ondervragen Jacob-Jan die alweer onderweg is naar een nieuwe ‘eetplek’. Er zijn hier namelijk oesters te vinden. De chef heeft zijn speciale mes en handschoen meegenomen en die zullen gebruikt worden ook. Hij roept Sacha er meteen bij – maar die ligt net op haar buik in de modder foto’s van eetbare planten te maken. Opstaan met twee camera’s om je nek is dan net wat lastiger… Ook al fotografeer je dan al vanaf je zevende. Het duurt even, maar Jacob-Jan weet een enorme oester open te krijgen. Sacha is er op tijd bij en krijgt na het maken van wat mooie shots natuurlijk ook een hap.

12.00 uur: bij de imker
“Jullie hebben geluk”, zegt de imker. “Het is vrij koud, dus de bijen zijn rustig.” We zijn inmiddels bij de tweede stop van vandaag en Jacob-Jan kan niet wachten om een imkerpak aan te trekken. De bijenkasten gaan open en Sacha staat er met haar camera bovenop. Zo dicht zelfs, dat ze gestoken wordt. Het valt gelukkig mee. Er ontstaat een kleine rode vlek op haar wang, maar dat deert Sacha niet.

Er moeten extra foto’s worden gemaakt, dus Jacob-Jan moet het raat wel even goed vast blijven houden. “Klikklikklik”, Sacha’s camera maakt overuren. De imker vertelt ondertussen enthousiast verder. Over zijn honing die soms prachtig zilt smaakt en de koningin die hij zelf nummert met een klein stickertje op haar rug. Bijna net zo’n spannend als wanneer je twee BN’ers over de vloer krijgt…

15.00 uur: naar de biologisch boer
We zijn inmiddels aangekomen bij de laatste stop van deze dag: een biologische boer die van vele markten thuis is. Want bij Landgoud in Noord-Groningen verbouwen ze onder meer (witte) aalbessen, appels, bieslook, mosterd en spelt. De mosterd staat al een beetje in bloei en kleurt prachtig geel. Het inspireert Jacob-Jan meteen.

Iedereen wordt ingezet om een bosje te plukken, want deze bloemen en zaden gaan mee voor een speciaal diner. Dan ontdekt hij de bieslook. Samen met Sacha duikt hij er – letterlijk – bovenop. De boer geeft ondertussen uitgebreid uitleg. Zijn land is zijn lust en zijn leven. Er is ondertussen een familiedag gaande, maar de boer heeft geen haast. Integendeel. We worden uitgenodigd verveine thee (uit eigen tuin) en eigengemaakte speltcake te komen eten.

18.00 uur: wildplukken
Het is gezellig, maar het wordt tijd om terug te gaan. Sacha heeft echter nog een vraag: “Wat ligt er achter die dijk?” Wanneer Sacha hoort dat ook daar eetbare planten groeien, besluit ze als verkenner op pad te gaan. Al snel belt ze Jacob-Jan; die moet ook komen. Hier groeit vanalles en ze heeft al heel wat foto’s voor hun gezamenlijke boek weten te schieten. Jacob-Jan begint meteen handenvol lamsoor te plukken. En te eten. Hij kan er maar niet over uit. Wat een smaken!

Sacha maakt ondertussen gretig foto’s. En iedereen die zakken in z’n kleding heeft, is de klos: die worden driftig gevuld. De chef kookt morgen voor een foundation en daar gaat hij dit kersverse ingrediënt gebruiken. “Wat een dag”, verzucht hij op de weg terug naar huis. “Sacha en ik hebben heel veel nieuwe inspiratie gekregen.” En dit was niet eens de laatste dag dat ze samen op pad gaan. “Weet je, we kunnen stiekem niet wachten tot het boek uitkomt”, zegt hij. In oktober is het zover…

lamsoor dichtbijlamsoor eten grond S JJlamsoor eten

Wil je meer foto’s zien van Jacob-Jan en Sacha aan het werk? Like dan Beeldagent op Facebook. Zij posten met enige regelmaat nieuwe foto’s van dit work in progress.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.