Redactie
Redactie Inspiratie 31 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Culinaire tradities van over de hele wereld tijdens Oud & Nieuw

Oud & Nieuw wordt overal ter wereld anders gevierd en ieder land heeft zo zijn eigen tradities op het gebied van eten en drinken. Wij zochten uit wat er waar zoal gegeten wordt én waarom.

Zweden & Noorwegen
In Zweden en Noorwegen luiden ze het nieuwe jaar in met een kommetje rijstpudding. Er wordt één amandel in de pudding verstopt en degene die hem vindt staat een voorspoedig nieuwjaar te wachten. Dit wordt soms al tijdens kerstmis gedaan.

Verenigde Staten
Groene groenten worden met Oud & Nieuw in de Verenigde Staten – maar ook op andere plekken ter wereld – gegeten omdat de groene kleur doet denken aan dollars. Boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten brengen daarom geluk! Zeggen ze…

Cuba en Oostenrijk
In Cuba en Oostenrijk – maar ook in Spanje, Portugal en Hongarije – is het traditie om een speenvarken te roosteren op Oudjaarsdag. Een varken wordt namelijk gezien als een dier dat vooruitgang symboliseert. En dat is precies wat we willen voor het nieuwe jaar…

Spanje
Als de klok 12 uur slaat eten veel Spanjaarden – in rap tempo! – twaalf druiven op. Iedere druif representeert één maand van het nieuwe jaar en ze hebben een voorspellend karakter: is de derde druif lekker zoet? Dat wordt maart een mooie maand. Is druif nummer 8 zuur? Dan ziet de maand augustus er voor jou niet zo rooskleurig uit…

Rode druiven

Italië

Op 1 januari serveren veel Italiaanse families linzen. Waarom? Omdat ze op kleine geldmuntjes lijken en dus zorgen voor rijkdom in het nieuwe jaar. Kijk hier wat er in Italië nog meer geserveerd wordt met Oud & Nieuw.

Duitsland
Al jaren wordt vis – wereldwijd! – veel gegeten met Oud & Nieuw. En dan vooral stokvis omdat het vroeger – zonder koeling – makkelijk te conserveren was. In Duitsland staat karper vaak op het menu, maar sommige Duitsers doen ook nog iets bijzonders met de schubben: ze bewaren ze in hun portemonnee omdat het geluk brengt.

Griekenland
In Griekenland vieren ze het nieuwe jaar door een “vasilopita” te bakken: een Nieuwjaarscake waar een muntje in wordt verstopt. Degene die het muntje vindt staat een voorspoedig jaar te wachten.

Japan
In Japan worden met nieuwjaar noedels gegeten omdat ze een lang leven symboliseren. Hoe langer de noedels zijn, hoe langer het leven. Het gerecht dat traditioneel wordt gegeten is: toshikoshi (“Van het ene naar het andere jaar”) soba. Soba zijn boekweit-noedels.

Schotland
In Schotland wordt om middernacht whiskey gedronken en naar Auld Lang Syne geluisterd, een lied van de Schotse dichter Robert Burns wat zich vertaald als ‘lang geleden’ of ‘vervlogen tijden’.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.