Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 26 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

5x grote culinaire kookprojecten voor in de vakantie

De vakantie is begonnen! Hét perfecte moment om eens een keertje uit te pakken in de keuken. En dan hebben we het niet over een bol burrata op je pasta of eetbare bloemen door je salade. Nee, we hebben het over grote culinaire kookprojecten. Croissants maken, limoncello brouwen, kroketten draaien. Kortom: alles om je een vakantie lang te vermaken met culinair genot.

En dat uiteraard daarna zelf op te peuzelen.

5x culinaire kookprojecten voor in de vakantie

Geloof ons: dat wordt smullen!

Croissants maken

Niets gelukzaliger dan een croissant warm uit de oven, toch? Nou: zelfgemaakte croissants breken alle geluksrecords. We geven toe, ‘t is een ontzettende klus om de croissants te maken (waar je drie dagen voor uit moet trekken). Maar als dat pakketje vol luchtige lagen dan warm uit de oven komt, wil je nooit meer anders. Ons favoriete croissantrecept is dat van Claire Saffitz. Ook handig: heb je het basis croissantrecept onder de knie, kun je ook pains au chocolat en kaascroissantjes maken. Of wat dacht je van zelfgemaakte pistachecroissants?

culinaire kookprojecten voor in de vakantie croissants stock unsplash
Bron: Unsplash

Limoncello brouwen

Had je zin in een vakantie naar Italië, maar zat ‘t er niet in dit jaar? Niet getreurd, je kunt Italië ook naar huis halen. Dit doe je gemakkelijk door een flesje limoncello bij de slijter te halen, maar veel leuker is het om eens zelf limoncello te ‘brouwen.’ En wat blijkt? Dat is super makkelijk. Je hebt enkel een vlijmscherpe dunschiller nodig en grote, gele citroenen.

Let op: er zijn veel recepten in de omloop waarin je wordt verplicht kneiterdure ‘Amalfi citroenen’ te gebruiken voor limoncello. Hartstikke leuk en ze staan ook zo gezellig in huis, maar dat is onnodig. Ook met gewone biologische citroenen uit de supermarkt maak je een ontzettend lekkere limoncello. Was ze van tevoren wel even goed en let erop dat er niks van het witte van de schil meekomt, dat maakt je limoncello erg bitter.

Hetzelfde geldt voor het wodka/alcoholdebacle. Een echte Italofiel zal je dwingen pure alcohol te gebruiken – “anders is het geen echte limoncello.” Zal best, maar in onze ogen kolder. Ook met wodka maak je lekkere limoncello én ‘t scheelt ook nog eens ontzettend in de prijs. Kun je eens een flesje extra maken!

culinaire kookprojecten voor in de vakantie stock unsplash
Bron: Unsplash

Superzachte shortribs

Shortrib is zo’n vleesgerecht dat wij enkel en alleen in restaurants bestellen. Niet omdat we ‘t niet kunnen maken, maar omdat de liefde van de chef altijd te proeven is in het gerecht. Dit is namelijk typisch zo’n gerecht dat je maakt als een goede vriend in de put zit. Je wordt er namelijk direct gelukkiger van. Kijk: ‘t is even een werkje, maar het resultaat is goddelijk. Een geschikte kandidaat voor deze lijst met culinaire kookprojecten voor in de vakantie

Ons favoriete recept is van – hoe kan het ook anders – Alison Roman. Makkelijk uitgelegd, makkelijk voorgedaan en makkelijk nagemaakt. Daar draait het allemaal om!

culinaire kookprojecten voor in de vakantie stock unsplash
Bron: Unsplash

(Garnalen)kroketten

Bovenaan de lijst met “culinaire projecten waarvan we wekelijks zeggen ze te willen maken, maar dat nog zelden hebben gedaan” staat vetgedrukt: de kroket. Elke borrel, elk feestje, elke samenscholing waar bitterballen of andere geneugten van de bruine fruitschaal zijn, rolt het voornemen om zelf kroketten of bitterballen te maken weer uit onze mond.

Geen beter moment om dat te doen dan in de vakantie! Tijd zat om te maken, maar vooral om er daarna van te genieten. Maak dus zeker een extra portie als je de smaak eenmaal te pakken hebt en vries ze in. Vakantie aan, frituurtje aan en genieten maar.

Toch geen zin om je te wagen aan dit project? Dan raden we je toch aan de video van Cees Holtkamp te kijken. Al is ‘t alleen maar vanwege zijn gezellige Amsterdamse accent waarmee hij je uitlegt hoe je te werk gaat. Foodie-ASMR op z’n best!

Garnaalkroketten Oostende
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ravioli met een eidooier erin

Verse pasta maken hebben we ondertussen zo vaak gedaan, dat is kinderspel geworden. Toch willen we onze pasta-game graag eens uitbreiden naar een hoger niveau, maar hebben we door de week geen tijd om bijzondere ravioli te maken. Gelukkig is het vakantie en kun je eindelijk eens deze spectaculaire ravioli met een rauwe eidooier erin uitproberen.

Ja, de eerste paar zijn echt knoeien en zullen vast niet in één keer lukken, maar heb je ‘t eenmaal in de smiezen, dan komen deze ravioli bovenaan jouw lijst met culinaire kookprojecten voor in de vakantie. Maar ook voor daarbuiten!

Troostkoken: prachtige kookprojecten om nú op te pakken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.