Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 22 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de crispy beans van TikTok écht lekker

We zijn weer in de ban van een nieuwe FoodTok (food hype op TikTok) trend. Overal om ons heen poppen namelijk crispy beans (krokante bonen) uit de oven en we snappen wel waarom. Deze trend is namelijk niet alleen super simpel te maken, krokante bonen zijn ook nog eens overheerlijk, of ‘HDP’ zoals de TikTok-generatie zegt.

Zo maak je ze!

Wat zijn crispy beans en waarom is het zo lekker?

De naam zegt ‘t al: crispy beans zijn krokante bonen. En hoewel de naam allesomvattend is, is ‘ie dat eigenlijk ook weer niet.

De crispy beans van TikTok zijn bonen die in de oven worden ‘gedroogd’ en daarna worden gebakken. Dit alles wel in één stap. Veelal ‘paneren’ de TikTok-chefs hun bonen in een laagje van bakpoeder en een favoriet kruidenmengsel of specerij. Als de bonen dan de oven ingaan, worden ze éxtra krokant én hebben ze ‘n lekker smaakje. Win win. Nóg een win: je hebt deze krokante bonen zo gemaakt.

@justine_snacks

A motivational speech from mom

♬ Sun Bed – David Staniforth

Hoe maak je crispy beans (krokante bonen) van TikTok?

We kunnen ons voorstellen dat je staat te popelen om zelf zo’n bakplaat vol krokante bonen uit de oven te slingeren. Good for you: we ontfutselden ‘t ‘recept’ voor crispy beans en dat blijkt écht net zo makkelijk als we dachten.

Voor krokante bonen gebruik je bonen uit blik. Bijvoorbeeld cannelini of boterbonen, die zijn lekker groot en blijven daardoor in het midden ietwat chewy. Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel ze af met water. Doe de bonen hierna in een kom en doe hierbij een aantal eetlepels bloem tot de bonen een ‘vachtje’ hebben. Meng dit daarna met een eetlepel van je favoriete kruidenmengsel en zout en peper naar smaak.

Verspreid de bonen ruim over een met bakpapier beklede bakplaat en sprenkel er nog wat olijfolie over. Let op: hoe meer olie je gebruikt, des te knapperig worden de crispy beans. Maar te veel olie zorgt voor een stoombad en kleffe bonen. Niet te veel, maar zeker niet te weinig dus.

Bak de bonen 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200℃. Laat ze hierna afkoelen.

@eva.koper

whipped feta crispy beans 😍 ib: @jenny.bolle 🤍 #crispybeans #feta #beans #crispysnack

♬ escapism – louis🥷

De krokante TikTok-bonen serveren

De crispy beans van TikTok zijn niet alleen zo lekker vanwege ‘het knappertje’, maar ook vanwege het sausje of dipje dat er veelal naast wordt geserveerd. Dit is namelijk uitstekend borrelplankvoer en daarmee weer eens wat anders dan het borrelnootje of olijfje.

Serveer de crispy beans bijvoorbeeld met de whipped feta (óók van TikTok) of een snelle zelfgemaakte hummus van een ander blikje bonen. Eventueel kun je er ook nog wat spicy chili olie bij serveren voor wat extra pit óf de onweerstaanbare hete honing à la Momofuku.

Nog meer smakelijke TikTok trends:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.