Culy
Culy Inspiratie 30 september 2020

Helemaal herfstig: crème de marron (kastanje crème)

De dagen worden korter en buiten wordt het een stuk kouder. Het is duidelijk: de herfst is begonnen. Wat is er nou meer herfst dan een prachtige, bruine, zachte kastanjecrème? Juist, dat dachten wij ook. Dit herfstige recept is geïnspireerd door de blog Kitchen Butterfly.

Geniet van deze heerlijke crème de marron op een koekje, bij een vleesgerechtje, in chocoladetaart, simpel op toast of bij groenten. In Frankrijk is het goedje zó populair, dat je het in de supermarkt kunt kopen in gezellige blikjes of zelfs in tubes: perfect voor op de boterham.

Hoe je het ook went of keert: crème de marron is zalig en de perfecte begeleiding van een koude, herfstige dag. En met de toevoeging van wat Cointreau wordt jouw crème de marron als een warm bad: je wilt er meteen in duiken.

Herfstrecept: crème de marron

De naam ‘crème de marron’ doet al Frans aan. Deze kastanjecrème vindt zijn oorsprong dan ook in de Franse Ardèche. Kastanjes zijn noten en bevatten niet al te veel vet. Ook zijn ze rijk aan vezels, eiwitten en koolhydraten. Om ze te gebruiken in een recept is het het lekkerst om ze eerst even te koken, roosteren of poffen.

Dit recept vraagt om kastanjes die al gaar zijn (kant-en-klaar te vinden in de meeste supermarkten en delicatessenwinkels), maar kan je alleen maar verse kastanjes vinden? Kijk dan onderstaand filmpje en zie hoe je ze heel makkelijk roostert.

> Meer kastanje Culy-tips: Hoe pel en rooster je kastanjes?

Crème de marron maken

Wil je zelf crème de marron maken? Dat is niet moeilijk. Verwarm de suiker, 100 ml water en vanille in een pan op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Voeg de kastanjes toe en laat 10 minuutjes sudderen totdat de siroop dikker is geworden en de kastanjes zacht. Haal de pan van het vuur en laat een paar minuutjes afkoelen.

Als het goed is heb je nu kastanjes in een gladde siroop, doe het mengsel in een blender of keukenmachine samen met het resterende water en mix zo glad mogelijk. Als je het nog fijner wilt kan je het mengsel door een zeef drukken met een spatel of lepel.

Voeg de likeur toe en meng goed. Doe het in een schone, het liefst gekookte, glazen pot en bewaar in de koelkast.

Heerlijke herfstrecepten

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Helemaal herfstig: crème de marron (kastanje crème)
Sluiten