Rosa Bertram
Rosa Bertram Inspiratie 2 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Wat zijn cool climate wijnen?

Herken je dat: zit je in een restaurant en heeft de sommelier het over een ‘cool climate wijn’. Maar cool climate wijnen, wat zijn dat precies? En wat heeft een cool climate met wijn te maken?

Over wijnen kun je oneindig veel leren. Van natuurwijnen tot wijnen voor bij winterse gerechten en nu: cool climate wijnen. Een steeds populairdere wijnsoort.

Wat zijn cool climate wijnen?

Voor het begrip cool climate bestaat nog geen échte definitie. Wie ook maar iets van wijnen weet, weet waarschijnlijk ook dat het klimaat waar de druif groeit, de smaak van de wijn beïnvloedt. Aha. En koele klimaten (cool climates dus) staan bekend om witte wijnen met een hogere zuurgraad.

Lees ook: Mr. Vino tipt: de Larousse wijnencyclopedie

Cool climate wijnen komen dus uit streken waar het wat koeler is. Vaak omdat deze streken hoger liggen of ver(der) van de evenaar zijn. De kou maakt het de druiven op zo’n wijngaard moeilijk om te groeien. Het gekke is: dat maakt de wijn éxtra lekker.

Waar liggen die cool climates?

Om een cool climate wijn te maken, moet je eerst een cool climate vinden. Bijvoorbeeld in cool climate regio’s, zoals Denemarken, Oostenrijk, Duitsland, Estland, Chile en Canada. In Chile begonnen ze in de jaren ’80 al met het maken van deze wijnen. De eerste kwam in 1985 op de markt, een witte sauvignon blanc.

Inmiddels zijn cool climate wijnen erg trending bij chefs en sommeliers dankzij hun verfijnde karakter en een lager alcoholgehalte. Daardoor leent het zich perfect voor food pairing.

Benieuwd naar cool climate wijnhuizen? Die vind je hier.

Meer leren over wijnen?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.