Redactie
Redactie Drinken 19 apr 2012
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino: Oranjewijnen

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In deze editie bespreekt hij wijnen uit eigen land.

Je hebt rode wijnen, witte wijnen, rosé wijnen én… oranjewijnen. Jazeker, wijnen uit eigen land! Wat je van ver haalt is lekker, maar dichtbij kom je ook heerlijke flessen tegen. Tijd voor een rondje langs de Nederlandse wijnvelden, dus.

Omdat Nederland ruim 170 wijngaarden telt (waarvan zo’n 30 professioneel), is het ‘rondje’ mijn eigen selectie. Uiteraard met tips voor combi’s met heerlijke gerechten.

In het Friese woudenlandschap ligt, verscholen tussen de boomwallen en elzensingels, wijngaard De Frysling. Je vindt hier heerlijke frisse witte wijn gemaakt van de druivenrassen Johanniter en Souvignier Gris. Lekker bij een salade of lichte pasta maaltijd.

In West-Friesland, om precies te zijn Zuid-Scharwoude, ligt Wijndomein de Koen. Zij hebben bijvoorbeeld de Rondo 2009; een wijn met een jonge diepdonkerrode paarse kleur. En dan bedoel ik echt paars. Je proeft wat bessenfruit en rode kersen. Wel iets zuur, met wat tannine, maar ook wel rond. Drink deze wijn bij wat lichte vleesgerechten en gevogelte.

Rijden we naar de Achterhoek, dan vinden we daar het grootste wijnbouwgebied van Nederland. De twaalf Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers profiteren er van een gunstig microklimaat. Graag noem ik de Solaris. Je proeft bij deze witte wijn veel rijp, geel fruit zoals abrikoos, mango, ananas en perzik. Is zacht in de mond met een mooie lange afdronk. Probeer deze wijn eens bij gekruide maaltijden (met curry, of Mexicaanse schotels of maak, net zoals ik heb gedaan, een Thaise curry met zalm.

Tja, en dan Zeeland. Naast toprestaurants, vind je hier op het Zeeuwse eiland Schouwen-D®uiveland wijnhoeve De Kleine Schorre. Wijnen die visgerechten (hoe kan het hier ook anders) beter doen smaken. Overigens is De Kleine Schorre onderdeel van BoerBoudewijn. Een samenwerkingsverband van op dit moment 3 enthousiaste wijnboeren.

Via West-Brabant (koop ook eens een fles van wijngaard De Linie; Marius van Stokkum maakt hier prima wijnen. De rode wijn met zijn zachte tannines heb ik zelfs gedronken bij een wildgerecht), belanden we ‘uiteraard’ in Zuid-Limburg. In deze regio wordt al sinds de Middeleeuwen wijn verbouwd. Van klassieke druivensoorten, zoals Riesling, Muller Thurgau en Pinot Noir. Volgens mij is de Apostelhoeve de oudste wijngaard van Nederland. Maak een heerlijke salade Nicoise en trek daarbij een Pinot Gris open. Het friszure van de wijn in combinatie met een aangenaam zoetje doen de salade én de wijn nog beter smaken.

In het kleine plaatsje Ubachsberg (tevens Limburg) tenslotte, ligt Wijngoed Fromberg. Naast rood, rosé en wit maakt men hier ook mousserende wijn. De witte Muller Thurgau is lekker bij zachte kazen, maar ook bij gevogelte. De wijn is niet beendroog dus vandaar deze suggesties.

Bezoek dus zeker eens een Nederlandse wijngaard en koop ter plekke één of meerdere flessen. Neem ook het enthousiasme van de wijnboer mee naar huis en geniet van een heerlijke wijn-spijscombi. Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.