Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 25 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Jianbing is het Chinese streetfood van je dromen: dit is waar je het eet

Waar streetfood voorheen vaak op een specifieke straathoek van een specifieke buurt te vinden was, zijn sommige gerechten inmiddels ook op compleet andere plekken te verkrijgen. Zo ook onze favoriet jianbing: Chinees streetfood wat alles in zich heeft om het favoriete gerecht te zijn van werkelijk iedereen.

En hier haal je het.

Iedereen aan de jianbing: het gerecht voor ontbijt, lunch of diner

Het kan zijn dat je eerder iets over jianbing hebt gelezen hebt op Culy.nl, want onze liefde voor jianbing is niet helemaal nieuw. Jianbing betekent vrij vertaald ‘gebakken pannenkoek’. Net als Franse crêpes worden ze gebakken op een ronde plaat, waarbij het beslag zo dun mogelijk wordt uitgesmeerd. Dat beslag wordt gemaakt van een mengsel van bloem en meel van mungbonen.

Jianbing Lucky House Amsterdam
Bron: Culy

Toppings

De toppings maken jianbing zo ongelooflijk lekker. Wij houden vooral van het contrast in structuur door het laagje gefrituurde deeg – vergelijkbaar met kroepoek –  de ijsbergsla, het ei wat wordt meegebakken, chili en vlees of vis. Ook weleens lekker: de porties zijn altijd rijkelijk, soms zelfs zo rijkelijk dat een exemplaar beter gedeeld kan worden. Ga dit proeven dus, en wel op onderstaande adressen.

Amsterdam

Was het eerst nog goed zoeken naar deze Chinese specialiteit, inmiddels zijn er in de hoofdstad meerdere plekken met jianbing te vinden. Misschien wel de bekendste is Dumplings, de kleine kiosk naast het Westerpark. Wij aten onlangs ook erg lekkere exemplaren bij Lucky House Amsterdam in de Jordaan. Vergeet ook zeker niet Xi’an Delicious Food en China Supreme – check vooral onderstaande video voor het bewijs.

  • Dumplings, Nassauplein 60
  • Lucky House Amsterdam, Willemsstraat 22
  • Xi’an Delicious Food, Lange Leidsedwarsstraat 21
  • China Supreme, Buitenveldertselaan 114

Rotterdam

Ook in Rotterdam zit je goed, bij Kampong Express haal je meerdere varianten van jianbing. Ga bijvoorbeeld voor een wat traditionelere met Chinese worst of kip, of kies voor een experiment met gebakken noedels – of dat een goed idee is kunnen we je nog niet vertellen. Ben je daar toch aan het bestellen, check dan vooral ook even de Hainanese chicken rice en de laksa.

Kampong Express, Gouvernestraat 2B

Den Haag & Groningen

In Den Haag kun je ook meerdere kanten uit. Zo zit er een Xi’an Delicious Food met de bekende jianbings. Ook is er Momiji Asian Streetfood, wat er iets minder traditioneel uitziet, maar wellicht het proberen waard is.

Liever een locatie in het hoge noorden? Begeef je dan naar Groningen. Om precies te zijn bij MoongTea. Dit zaakje staat vooral bekend om de vele (bubbel)theeën, maar verkoopt ook jianbings. Ook fijn: MoongTea heeft ook een vestiging in Den Haag.

  • Xi’an Delicious Food, Korte Poten 18, Den Haag
  • Momiji, Wagenstraat 69, Den Haag
  • MoongTea, Spuistraat 70, Den Haag
  • MoongTea, Herestraat 80, Groningen

Meer Aziatisch streetfood:

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.