Redactie
Redactie Inspiratie 20 jan 2015
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… southern soul food in Savannah en Charleston (USA)

Hoewel in Amerika veel eettradities overal hetzelfde zijn – slechte koffie in diners en ketchup bij elk gerecht – hebben de verschillende staten ook zo hun eigen culinaire eigenaardigheden. Zo vind je alleen in het zuiden gerechten als grits, biscuits, hushpuppies en collard greens. Sorry, wat? Culy’s Sanny toerde langs de kust van Georgia en South Carolina en at traditioneel én modern Southern soul food

door Sanny Visser

Een willekeurig gesprek in een zuidelijke diner tussen een man uit New York en de serveerster kan zomaar zo gaan. New Yorker: ‘What are grits?’ Serveerster: ‘The grits are 50 cents.’ ‘But WHAT are grits?’ ‘They come as a side dish, sir.’

Voor de duidelijkheid: grits zijn een soort dikke pap van gemalen maïs, gekookt in water of melk. Shrimp & grits zijn hier een veel voorkomend gerecht. Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, net als een Amerikaan uit het noordelijke deel van de Verenigde Staten. Daarom praat ik je alvast bij: wat at ik in het Zuiden?

Thanksgiving in Savannah

Langs de kust van Georgia ligt de oudste plaats van de staat: Savannah, opgericht in 1733. Duizenden toeristen komen hier om de, voor Amerikaanse begrippen, oude huizen en straten met – houd je vast – kinderkopjes te zien.

Tijdens Thanksgiving fietste ik langs een familie die op straat aan het koken was voor alle buurtbewoners. Oftewel: voor iedereen die geen geld had om een enorme kalkoen te kopen. Toen ik langskwam werd de kalkoen nét uit de frituurpan gehaald. Niks in de oven: frituren die vogel!

Ik proefde een stukje – heel klein, het was tenslotte niet bedoeld voor verwende voorbijgangers – en dat smaakte goddelijk. Sappig vlees, krokant velletje en een echte cajun smaak. ‘Bird’ (de toevallige bijnaam van de man die dus wel raad wist met een gefrituurde vogel) vertelde trots dat hij de kalkoen 24 uur daarvoor al had geïnjecteerd met cajun kruiden. Good job, Bird.

Ontbijt in Savannah

Het frituurfestijn is nog niet voorbij, want wat eet je als ontbijt? Chicken & waffles, natuurlijk. Gefrituurde kip op een zoete wafel. Ik moest even slikken, maar in het zuiden laat je je niet kennen. Dippen in mosterdsaus, maple syrup erover heen en happen maar.

Waar at ik het? Bij Henry’s, een klassieke diner. Noot van de redacteur: na wat research moet vermeld worden dat chicken & waffles niet per se een zuidelijk gerecht is. Wij Nederlanders introduceerden de zoete wafel in New York (toen nog New Amsterdam), en de eerst meldingen van kip en wafels als één gerecht kwamen uit Pennsylvania Dutch Country, rond 1600. Om het nog verwarrender te maken: Pennsylvania Dutch Country had een Duitse oorsprong, niet een Nederlandse.

Zo. Dat is ook weer opgelost. Tijd voor koffie: ga naar het trendy Foxy Loxy Cafe voor goede koffie en een portie kunst.

On the road: seafood tussen Savannah en Charleston

Iiieeeewww… mijn remmen piepten toen ik een enorme U-turn maakte op weg naar Charleston. Ik wist niet hoe snel ik moest stoppen bij Ravenel Seafood, een klein familiebedrijf dat al 20 jaar lokale vis en schaal- en schelpdieren verkoopt.

De bestelling: gestoomde garnalen met rode rijst. Niet alleen de garnalen waren verrukkelijk, ook de rijst had ik nog nooit zo geproefd. Een Carolina Low Country traditie: rijst, gekookt in tomatensaus, kippenbouillon, beetje Tabasco en stukjes gerookte worst. Mmm, mm, mm! Lord, is that good.

Charleston: voor catalogus-Amerikanen

Charleston, aan de kust van South Carolina, is een iets grotere plaats dan Savannah met een prestigieuze universiteit. En dat betekent: veel rijke meisjes en jongens die zó uit de Ralph Lauren catalogus zijn weggelopen. Sommige restaurants zijn hierdoor wat conservatief en weinig creatief.

Gelukkig er is ook Xao Bao Biscuit: Southern Asian soul food in een omgebouwd tankstation met hip publiek en dito muziek. Hier at ik ramen noodles met – hoe kan het ook anders – gefrituurde kip. Als dessert een bolletje sorbetijs gemaakt van de yuzu citrusvrucht. Hip, hip, hip. En ook nog ’s echt lekker.

Nog even langs de chique supermarkt

Wil je de volgende ochtend gourmet koffie en meteen nonchalant wat verse sushi voor je lunch inslaan? Dan ga je naar Caviar & Bananas. Een inhouse sushi-chef, charcuterie, truffel, kaviaar, exclusieve koffie, alles biologisch, fair-trade, lokaal etc. etc. Dát riedeltje kennen we nu wel.

Wat je echt wil proberen is het gigantische stuk Mac ‘n Cheese of de klassieke Southern Tomato Pie: verse tomaten, bacon en veel Cheddar Cheese. Eat your heart out, sushi.

Uitbuiken met een oestertje

Buik vol van kaas en frituur? Langs de kust van Charleston (Folly Beach) is het goed uitbuiken bij restaurant Blu. Dit is het enige terras aan het strand en hoort bij hotel Tides. Laat je niet afschrikken door de betonnen buitenkant van het hotel: het terras is perfect.

Ik slurpte er verse Rappahanock oesters – geoogst waar de Rappahanock River samenkomt met de oceaan – en die smaakten heel goed bij mijn Bloody Mary. Zoals ze in het Zuiden zeggen als het eten geserveerd wordt: Y’all enjoy!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.