Redactie
Redactie Culinair nieuws 7 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Een heerlijk nieuw tv-programma: De Aardappeleters

Wat wij in Nederland eten, is de afgelopen eeuwen flink beïnvloed door allerlei culturen. We genieten van babi pangang, spaghetti bolognese en sushi: maar waar komen die gerechten nu eigenlijk écht vandaan?

In De Aardappeleters onderzoekt omnivoor en ex-restaurateur Joris Vermeer (en tevens neef van Yvette van Boven) hoe die gerechten hier terecht zijn gekomen.

Wij zijn de aardappeleters en lang, heel lang stonden wij strak onderaan het lijstje van culinair begaafden. Maar langzamerhand schudden we schroom en schillen van ons af. Tante Mien maakt couscous voor aan tafel in de huiskamer, de Lidl verkoopt pulled pork en in de nacht staan de studenten in de rij voor een broodje shoarma.

Maar wat vreemd toch, in een tijd dat alles al onderzocht is, heeft niemand oog voor wat dat eigenlijk is. Dat wat zich onder onze neus en in onze mond afspeelt: de culinaire inburgering. Er is geen leerstoel Foe Yong Hai in Wageningen. Geen standaardwerk over hoe de Goelash via de steppen van Hongarije de Flevopolder bereikte.

En niemand vertelt over het bekendste Chinese gerecht dat eigenlijk Indonesisch is: Babi Pangang. En dat babi het Indonesische woord voor varken is. Net zo opvallend: een in Nederland wereldberoemd varkensgerecht uit het land met de meeste moslims. We weten nog zo weinig.

De Aardappeleters is een serie tv-afleveringen van 25 minuten. We volgen Joris als hij zoekt naar waar het gerecht vandaan komt, als hij oorspronkelijke bereiders treft, met hen eet en kookt.

We beleven avonturen in het land van herkomst, maar ook in Nederland. Want nooit in de geschiedenis was er zoveel aan de hand op eetgebied als in de laatste vijf decennia. De komst van koelkast en koriander, van knoflook en koerier. Van kant-en-klaar tot voorgemarineerd vlees in het koelvak en barbeque in de winter.

Vanaf 9 januari elke doordeweekse werkdag om 19.55 uur te zien op NPO2.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.