Redactie
Redactie Inspiratie 11 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Waarom we zo verzot zijn op brioche brood

Geen enkel brood is zo zacht, decadent en romig van smaak als brioche. Deze Franse klassieker vind je bij zowel de betere bakker als de meeste supermarkten, maar kun je ook zelf maken. Ideaal voor de zondagochtend of -brunch, en minstens net zo lekker als je het gebruikt in een gerecht. 

Het geheim van een goede brioche zit ‘m in de hoeveelheid boter en de toevoeging van een schepje suiker. Want ja, boter maakt inderdaad alles een stuk lekkerder en in combinatie met de suiker en soms zelfs vanille wordt het al helemaal een echte traktatie.

Een ander groot verschil met traditioneel (wit) brood is dat het door de toevoeging van eieren vrij licht en luchtig is, waardoor het door sommigen ook wordt bestempeld als cake.

Daarbij komt ook dat het uiterlijk van de brioche anders is. De originele variant is geschapen in de vorm van een soort cupcake met bovenop een bolletje, maar je vindt ze ook regelmatig rechthoekig met bovenop versieringen.

In de onderstaande video legt Jules van Jules Cooking je uit hoe je zelf brioche maakt. 

Variaties om je vingers bij af te likken

Naast dat je brioche dus prima au naturel kunt eten, is het ook bij uitstek geschikt om te verwerken tot een nieuw gerecht.

Zo is het bij ons favoriet als basis voor wentelteefjes, wordt foie gras klassiek geserveerd met geroosterde plakjes brioche, kun je het in plaats van oud brood gebruiken voor een bread & butter pudding of zelfs door een goddelijke trifle.

Hoe eet jij brioche het liefst? 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.