Redactie
Redactie Inspiratie 15 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Brioche met ijs is dé Italiaanse traktatie die je moet proberen

In Amerika eten ze ijs tussen twee koekjes, wij gaan meestal voor een hoorntje of bakje en Italië bestellen ze hun geliefde gelato op een briochebroodje. Ook Nigella Lawson is dol op brioche met ijs. Ja, dit wíl je proeven!

Op het eerste gezicht lijkt de combinatie gek: ijs eet je op een hoorntje of uit een bakje, maar niet op brood. Toch?!

De zogenaamde brioche con gelato is echter een typisch Siciliaanse traktatie die veelal wordt gegeten tijdens het ontbijt. Let wel: sorbetijs is uit den boze, je ‘mag’ alleen roomijs gebruiken.

Eigenlijk is het zo gek nog niet. Ontbijten doen ze er toch al niet al te best (lees: op het menu staat meestal slechts een cappuccino of een zoet croissantje), dus waarom niet zo? Wat ons betreft een gevalletje best of both worlds en daarom leggen we je maar al te graag uit hoe je ‘m zelf maakt.

Zo maak je een brioche met ijs:

Men neme een klein briochebolletje. Gebruik hiervoor het liefst geen Franse brioche, deze zijn namelijk vaak steviger en hun vorm is niet ideaal om te vullen. Ga dus echt op zoek naar een bolletje zoals we die kennen van de Nederlandse bakker, maar dan van briochedeeg. Kun je deze echt niet vinden? Ga dan voor een gewoon (vers!) melkbolletje.

Halveer het broodje en beleg met (afhankelijk van de grootte) twee of drie lepels ijs naar smaak. Van vanille tot chocolade en van pistache tot amarena, het kan allemaal.

Eet vervolgens het broodje ijs door een hapje te eten en niet gelijk te beginnen met kauwen. Als je dit wel doet is de kans op brain freeze groot, en dat maakt het gelijk een een stuk minder leuk. Laat daarom het ijs langzaam smelten in je mond en eet het dan verder op. En bovenal: geniet!

brioche ijs

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.