Redactie
Redactie Inspiratie Bijgewerkt: 7 jul 2025
Leestijd: 4 minuten

Alles over brioche brood: dit is waarom we d’r zo verzot op zijn

Er zijn heel wat soorten brood, maar er is er één die er met kop en schouders bovenuit steekt als het gaat om luxe, smaak en textuur: brioche. Dat zachte, boterachtige brood met een lichtzoete smaak is bij velen favoriet, en het is ook niet zo gek waarom. Of je het nu in een brioche broodje, een brioche bun of als groter brioche brood op tafel zet: het voelt altijd alsof je jezelf trakteert op iets bijzonders. Maar wat maakt brioche nu zo speciaal? Waar komt het eigenlijk vandaan? En hoe gebruik je het het beste?

Wat is brioche?

Brioche is een Frans brood, maar dan wel eentje met een dikke vette twist. Het deeg is rijk aan boter, eieren en een beetje suiker, waardoor het veel zachter, luchtiger en romiger is dan een gewoon witbrood. Eigenlijk zit het tussen brood en cake in, en dat maakt het zo onweerstaanbaar. Een brioche brood is niet droog of taai, maar juist heerlijk zacht met een subtiele zoetheid en een fluweelachtige kruim.

De klassieke vorm van brioche is klein en rond, vaak met een apart bolletje bovenop — je kent ze vast als die schattige kleine briochebroodjes die je soms op Franse marktjes of in goede bakkers vindt. Maar brioche is er ook als groter brood of in platte vormen, en in verschillende vormen en maten.

12 heerlijke gerechten die je kunt maken met brioche

brioche brood
Adobe Stock

Waarom is brioche zo lekker zacht?

Het antwoord zit ‘m vooral in de rijke ingrediënten. De royale hoeveelheid boter zorgt voor die zachte, smeuïge textuur waar je bij het eerste hapje al verliefd op wordt. Door de toevoeging van eieren wordt het deeg luchtiger en lichter dan normaal brood. En dan is er nog het schepje suiker, dat het net dat beetje zoetigheid geeft wat perfect past bij zowel zoete als hartige gerechten.

Brioche is een echte traktatie voor je smaakpapillen – romig, zacht, en toch stevig genoeg om allerlei toppings of vullingen te dragen zonder te snel uit elkaar te vallen. Of je het nu gebruikt als een luxe broodje bij je burger, als basis voor een sandwich of gewoon met een likje boter en jam, het smaakt altijd als een klein feestje.

Brioche met ijs is dé Italiaanse traktatie die je moet proberen

Waar komt ’t vandaan?

Brioche is een Franse uitvinding, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 15e eeuw. Het woord ‘brioche’ komt waarschijnlijk van het Franse werkwoord ‘brier’, wat ‘kneden’ betekent. Dat verwijst naar het speciale, langzame kneedproces dat nodig is om het rijke deeg te maken.

Door de eeuwen heen werd brioche vooral populair aan het hof van de Franse adel, omdat het luxe ingrediënt boter en de bijzondere bereidingswijze het brood tot een exclusieve lekkernij maakten. Het heeft sindsdien een vaste plek in de Franse keuken en werd een symbool voor genieten en feestelijkheid. En dát snappen we wel.

Briochewentelteefjes met bacon en banaan

Waar kun je brioche kopen (en waar moet je op letten)?

Tegenwoordig is brioche veel makkelijker te krijgen dan vroeger. Je vindt het vaak bij de betere bakker en in steeds meer supermarkten. De kwaliteit kan verschillen: ambachtelijke bakkers gebruiken meestal echte boter en verse eieren, terwijl supermarktvarianten soms iets minder rijk zijn, maar nog steeds erg lekker.

Als je een briochebroodje koopt, let dan op de kleur: een mooie, goudbruine, glanzende bovenkant is een goed teken. Ook moet het brood zacht aanvoelen, met een lichte veerkracht bij het indrukken. Meestal ligt het gewoon in de broodafdeling of tussen de luxe broodjes.

@recipesofmadonna

Homemade Brioche Bread Recipe🍞 •Ingredients -Bread flour (3 cups) -Granulated sugar ( 1 TBSP to add it to active dry yeast) ( half cup to add it later to the flour) -Warm milk -Butter ( 3 TBSP) -Salt ( 1 TSP) -Eggs ( 3 medium or large) •Instructions -In a large bowl add warm milk, 1 sachet of active dry yeast, 1 TBSP of sugar. Stir well & wait 10 to 15 mins for proof -Once the yeast is activated, add 3 cups of bread flour, 1 tsp of salt, 3 eggs, half cup of sugar. Mix all the ingredients well with spatula -Once all the ingredients combined together start to knead the dough -Dough will be very sticky when or wet keep adding flour accordingly & grease hand with oil -Once dough is kneaded cover & let it rest in a warm place (in microwave/oven) for 1 to 2 hours until it proofs -Once to dough proofs it’s ready, knead the dough a bit more & make your desired bread shape. -Preheat the oven to 350 degrees Fahrenheit -Grease your bread loaf pan with butter and let the dough rest for 45 to 60mins for proofing -Once the dough proofs, egg wash the top of the dough & place in the oven for 30 to 35 mins. -Let the bread completely cool off before slicing -And there you have in your new favorite homemade brioche bread 🍞 enjoy! #bread #brioche #breadmaking #baking #homemade #tiktokfood #explorepage #foryoupage

♬ original sound – nxghtxcore.audios👁✨

Wat kun je er allemaal mee maken?

Brioche is zo’n brood dat je eigenlijk overal voor kunt gebruiken. Het is zacht en boterig genoeg om gewoon zo te eten, maar toch stevig genoeg om het in allerlei gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld: wentelteefjes worden met brioche ineens next level, omdat het brood zich helemaal volzuigt met melk en ei en daardoor extra smeuïg wordt.

Ook als broodje voor je burger of sandwich is een brioche bun echt een aanrader – dat beetje zoetigheid en die zachte bite maken ‘m net wat specialer dan een gewoon broodje.

En vergeet de zoete opties niet: brioche is ook fantastisch in desserts zoals bread & butter pudding of een lekkere trifle. En als je het klassiek wilt doen, toast ‘m dan en serveer ‘m bij foie gras, of maak een tosti van een brioche bun voor een chique lunch die toch heel makkelijk is.

Goddelijke garnalentosti van brioche (ook megalekker als borrelhapje!)

Meer verrukkelijke broodjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.