Redactie
Redactie Inspiratie 30 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Blind bakken, wat is dat eigenlijk?

“Rol het deeg uit in de vorm, bedek met een laag bakpapier en vul met bakbonen. Bak de bodem nu gedurende 10-15 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen.” Komt dit je bekend voor?

Grote kans als je zo nu en dan een taart met harde bodem bakt, want dit zijn de instructies bij het blind bakken van de bodem. Het schijnt bevorderlijk te zijn voor het eindresultaat, maar wat ís blind bakken eigenlijk en waarom zouden we het doen? Culy dook de boeken in en legt het je haarfijn uit.

Blind bakken is het voor- of gaar bakken van het deeg wanneer je een taart maakt met een vulling die eerder gaar is dan het deeg, niet gebakken hoeft te worden of anders zijn vorm verliest. Door het deeg eerst te bakken, gevuld met een zogenaamde “blinde” vulling, zorg je er namelijk voor dat de bodem goed gaar en knapperig wordt, en voorkom je dat het zompig wordt. De blinde vulling kan bestaan uit verschillende producten als gedroogde peulvruchten, rijst of keramische bonen.

Het proces werkt als volgt: rol je deeg uit tot de gewenste dikte, leg het in de vorm, prik er met een vork gaatjes in en bedek met een laag bakpapier. Zorg dat je een ruime hoeveelheid papier neemt want hierop komt de blinde vulling te liggen. Vul de vorm tot de rand met de blinde vulling en bak de bodem volgens het recept (meestal 10-15 minuten op 180-200 graden). Haal de vorm uit de oven, laat vijf minuutjes staan en verwijder de vulling. Je kunt nu verder gaan met het recept.

Hoewel de meeste mensen hun bodems blind bakken met de eerder genoemde keramische of gedroogde bonen, zijn er ook tal van mensen die zweren bij wat meer controversiële producten. Zo zeggen sommigen gebruik te maken van koffiebonen, en gebruikt keukengod Heston Blumenthal van ***The Fat Duck oude muntjes als vulling.

Wil je het gelijk uittesten? Ga dan voor een hartige taart of bijvoorbeeld deze quiche met krokante bacon en gekaramelliseerde uitjes. Daarnaast wordt de techniek veel gebruikt bij taarten met een vulling die niet gebakken hoeft te worden, zoals bijvoorbeeld een citroentaart met een vulling van lemon curd.

Blind bakken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.