Redactie
Redactie Inspiratie 22 jan 2013
Leestijd: 1 minuut

Tip van ***Heston Blumenthal: blind bakken met muntjes

Wie regelmatig een quiche of taart met brosse bodem bakt kent het fenomeen al lang: je bodem van te voren blind bakken. Blind bakken is het bakken van je bodem, voordat je de vulling er aan toevoegt. Bak de bodem in de desgewenste vorm met een laagje bakpapier en een droge vulling naar keuze. Dit om te voorkomen dat je bodem zompig in plaats van knapperig wordt, of omdat de vulling korter nodig heeft dan de bodem.

Hoewel de meeste recepten en patissiers gedroogde bonen of rijst voorschrijven als ideale blind-bakvulling, geeft Heston Blumenthal van ***The Fat Duck ons een nieuwe, minder bekende tip. Als het aan hem ligt bakken we vanaf nu massaal onze bodems blind met niets anders dan muntjes.

Hoewel het idee van metaal als blind-bakvulling als muziek in de oren klinkt, ze geleiden immers warmte waardoor de bodem nog beter bakt en krokanter wordt, zijn dergelijke vullingen vrijwel onbetaalbaar. Heston geeft aan dat het gebruiken van munten als vulling even goed werkt, ze zijn namelijk ook van metaal gemaakt en geleiden warmte als de beste.

Eén klein minpuntje: munten zijn één van de vieste dingen die er zijn (op keukendoekjes na). Was ze daarom voor je ze gebruikt grondig in een bad met warm water en zeep, en laat ze vervolgens eventjes (10-20 minuten) weken in kokend water. En gebruik uiteraard (verfrommeld) bakpapier tussen je bodem en de muntjes!

Handig of handig?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.