Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie Bijgewerkt: 18 dec 2025
Leestijd: 6 minuten

Culy tipt de 10 beste restaurants van 2025: van Sa Taula in San Sebastian tot De Juwelier in Amsterdam

Mogen we even nostalgisch doen? Naar goeie gewoonte blikken we in december terug op de beste restaurants van het afgelopen jaar. Dat waren er weer heel wat, in binnen- én in buitenland. Lees dus vooral even mee, lieve hotspothunters onder de Culy-clan.

Dit waren de beste restaurants van 2025 volgens Culy’s Winnie

Sa Taula (San Sebastian)

”Er staat een weegschaal in het toilet, de muziekkeuze is nogal bont en christusbeelden pronken ironisch tussen de keukenpotten. Van alle restaurants die ik in 2025 bezocht, is Sa Taula het meest eigenzinnige. Laat je echter niet misleiden: dat rode vierkant op de gevel hangt er niet voor niets.

In dit huiskamerrestaurant brengen twee Catalaanse vrienden een unieke mix tussen rock ‘n’ roll en culinaire perfectie en om die reden laat de zaak zich maar moeilijk vergelijken met wat anders. Voor binnenkomst drink je eerst natuurwijn met de chefs en de andere gasten – staand en op straat- , als amuse krijg je een ‘kerstdiner aan huisgemaakte charcuterie’ en in hun paté en croûte zit naast eend en varken ook nog gerookte paling en vijg. Jongens toch.”

Avenir (Barcelona)

”Over Catalaans lekkers gesproken: ook in Barcelona heb ik de economie afgelopen jaar flink gesponsord. Alleen al daarover kan ik inmiddels een boek schrijven (start vooral een crowdfunding als je dat wil), maar als ik één restaurant mag uitlichten dan wordt het Avenir. Neem bijvoorbeeld de amuse: een knoflookvormig potje met – je raadt het nooit – simpelweg wat tenen knoflook. Gekonfijt weliswaar (en gekruid met zout en peper), maar gegeven de eenvoud vooral een bold statement voor een restaurant dat mikt op eigentijdse combinaties en verfijning.

Het vaste menu kost €69,50,- voor 15 (!) gangen en spant daarmee de kroon qua prijs-kwaliteit. Hier geen à la carte dus, al bid ik mee dat de gesmoorde inktvis, het op gildas geïnspireerde hoofdgerecht met olijf, groene peper en ansjovis en het pre-dessert in de vorm van een oester ook bij jou op tafel mogen komen.”

The Fat Duck (Bray)

”Ik moest er een Eurostar voor omboeken, ik moest er in het holst van de nacht mijn bed voor verlaten en laat het mijn hypotheekadviseur vooral niet weten… Toch had ik mijn avond bij The Fat Duck voor geen goud van de wereld willen missen. Met gezelschap dat óók gestoord genoeg was om die reservering te maken belandde ik op een zomerse vrijdagavond in Bray, een klein dorpje op een uur van Londen.

Wat kan ik ervan zeggen? Dat cornflakes in een driesterrenzaak een uitstekend idee zijn, dat chef Heston Blumenthal zich vooral niet laat intimideren door chemische wetmatigheden en dat we tien centimeter boven de grond de zaak uitzweefden.”

Utage (Amsterdam)

”In Amsterdam vind ik Utage dan weer de beste ontdekking van 2025. Wat zich laat omschrijven als sake bar is in wezen een tof restaurant waar het op een dinsdagavond stikt van de Japanse klanten – en dat in een verder weinig boeiend stukje Rivierenbuurt.

Wij bestelden er de unagi don, de Japanse coquilles met yuzumiso en de sushi platter die buiten het menu om te bestellen viel. Aanraders, ook voor de mensen die – net als mijn gezelschap – niet eens van sake houden.”

@valeriatacsan

I really like the concept, the seleccion and thier knowledge on sake was impressive. I love the area and this place is definefinetly adding more value to it. I loved the shirmp bites and the edamame. The karage chicken was a hit to heavy for my liking and the slow cooked pork was delicious but nice to share.

♬ Chill Day – LAKEY INSPIRED

Dit waren de beste restaurants van 2025 volgens Culy’s Ogechi

Empire Empire (Londen)

”In het toffe Empire Empire (Kebabs. Champagne. Curries.) at ik een aantal gerechten die niet alleen tot mijn hoogtepunten van 2025 horen maar waarvan het bovendien kriebelt om ze thuis eens na te maken. Kale patta chaat bijvoorbeeld: krokant gefrituurde boerenkool met een flinterdun laagje beslag.

Daaroverheen gaat vervolgens yoghurt en tamarindechutney, zó lekker. Dahl makhani ook: romige, boterige linzen in makhani saus (te vergelijken met butter chicken), met extra veel boter. Om dan nog maar te zwijgen van de milk cake met saffraan en een schep ongezoete room…

Zoldering (Amsterdam)

”Je hoeft die landsgrenzen natuurlijk niet over om fantastisch te eten: wat dat betreft was Zoldering dit jaar mijn grootste hoogtepunt. Het is jammer dat hun aardappelrosti (die bij de ribeye komt) niet apart te bestellen viel, anders had ik er wel meerdere exemplaren van besteld.

Wat ik daar dan zo lekker aan vond? Die superdunne maar krokante korst en het feit dat ‘ie zo lekker volumineus is, anders dan de plattere rosti’s die je kent. Verder denk ik nog geregeld terug aan hun gevulde courgettebloem, sla met dragondressing en het dessert met brioche-ijs en mandarijn.”

Yemeni Mandi restaurant (Eindhoven)

”De Jemenitische keuken is er eentje die ik héél hoog heb zitten en in Yemeni Mandi kon ik die liefde het afgelopen jaar ultiem laten zegevieren. Wat je er – net als ik – zeker moet bestellen? Begin in ieder geval met chicken mandi met rijst. Het vlees wordt hiervoor heel langzaam gegaard en is daarom su-per-zacht. De rijst erbij is dan weer mijn favoriete rijstbereiding ter wereld (echt!). Zonder overheersend te zijn is die niet alleen aromatisch en kruidig, maar ook boterig en lekker fluffy.

En verder? Foul is hun geweldige tuinbonenstoof met tomaat, vimto is Arabische frisdrank en Ginger milk is gezoete melk met een lekkere dosis scherpe gember. Allemaal om ter lekkerst als tegenhangers van al dat machtige eten.”

Yemeni Eindhoven
Bron: Ogechi Chibueze

Dit waren de beste restaurants 2025 volgens Culy’s Melvin

Miga (Londen)

“Een van de beste restaurants van 2025 is Miga. Dit was het allereerste restaurant dat ik in 2025 bezocht en het was gelijk zo’n avond waarvan je denkt: oké, het jaar kan niet meer stuk. Miga zit in een Londense wijk waar je niet per se een extra rondje omheen loopt. De voordeur ging zelfs steeds op slot en werd alleen opengedaan voor gasten met een reservering.

En eerlijk, dat past ook bij de ervaring. Binnen voelt het alsof je bij iemand thuis aanschuift. Het is een Koreaans familierestaurant en die intimiteit proef je in alles. Koreaans zoals ik het nog nooit at: superrijk van smaak, precies goed bereid, elke hap een dikke voltreffer.

Bonuspunt: er is een flinke sakekaart en bijna alles matcht belachelijk goed met het eten. Als je één reden zoekt om naar Londen te gaan, dan is dit ‘m.”

De Juwelier (Amsterdam)

“Bij De Juwelier is het comfort food van begin tot eind, maar dan op z’n best. Volle smaken, royaal botergebruik (gelukkig maar) en een wijnkaart waar je héél blij van wordt. De amuse die me het meest is bijgebleven? Een truffel-kaassoufflé waar ik nu nog aan denk.

Sterker nog: die gaat dit jaar bij mij gewoon mee de kerst in. Als een restaurant je inspireert om thuis meteen extra uit te pakken, dan doen ze duidelijk iets goed.”

Troef (Amsterdam)

“Troef voelt als familie van De Juwelier: dezelfde liefde voor rijke smaken, en ja, ook hier wordt niet zuinig gedaan met boter. Alleen heeft Troef net een andere energie. Je zit er met het idee dat er van alles gebeurt zonder dat het onrustig wordt.

Je loopt langs flessen, kiest waar je zin in hebt, en voor je het weet ben je samen ineens serieus bezig met “wat drinken we bij gang twee?”. Kortom: een avond die langer mag duren dan je hoopt”

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. Buikspek uit de airfryer: zo krijg je de ultieme knetterknapperige korst
  2. Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
  3. Chefs zweren bij mosterdkaviaar: in 45 minuten maak je zelf ‘kaviaar’ dat al je gerechten luxe maakt
  4. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
  5. Bloemkoolschotel met gehakt is nooit meer saai met deze kruiden

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.