Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Bijzonder verhaal: dit is de beste pastamaker van Tokio (!)

De Japanse Kosaku Kawamura wordt wel de beste pastamaker van Tokio en zelfs ter wereld genoemd. Da’s opvallend, aangezien hij geen druppeltje Italiaans bloed bezit. In zijn pastarestaurant in Tokio serveert hij slechts één pastagerecht.

Slechts één pastagerecht

Dat pastagerecht bestaat uit handgemaakte tagliatelle met geklopte olijfolie en Parmezaanse kaas. Hij serveert het gerecht in zijn piepkleine restaurantje Basé, dat slechts over 5 zitplaatsen (krukjes aan een bar) beschikt.

Het restaurant is gevestigd in de wijk Bunkyo-ku in Tokio en is te herkennen aan de grote letters op het raam. Die spellen: ‘la pasta dello sfoglino‘. Dat betekent iets als ‘het deeg van de sfoglino’. Een sfoglino is het Italiaanse woord voor een persoon die pasta met de hand maakt. Een pastaio maakt pasta met een machine. Kosaku gebruikt naast zijn handen niets meer dan een grote tafel en een matterello (deegroller).

> Ook interessant: Restaurant OUT in Japan serveert één gerecht en één wijn (en draait één plaat)

De beste pastamaker van Tokio

Kosaku leerde het vak in het Italiaanse Bologna en runde eerder ook al een Italiaans restaurant in Los Angeles (Bucato). In 2014 keerde hij terug naar Japan en een jaar later opende hij zijn huidige restaurant, Basé. Hij won diverse onderscheidingen voor zijn werk en velen noemen hem de beste pastamaker ter wereld.

Pastameester Evan Funke bijvoorbeeld, zegt over hem: “Kosaku’s pasta is uiterst gebalanceerd. Net als een perfecte korrel sushirijst, is elke sliert tagliatelle uniek in de mond”. Over de handgemaakte pasta van Basé gaat dan ook niets anders dan een klein beetje Parmigiano-Reggiano en wat zwarte peper. Meer heeft dit perfecte bordje handgemaakte pasta niet nodig.

Perfecte pasta in Tokio

De Japanse pastameester aan het werk zien is natuurlijk een feest en wordt ook wel beschreven als ‘pasta ballet’. Elke portie pasta wordt afgedekt met een absorberende handdoek en met een matcha klopper klopt de sfoglino pastawater en olijfolie door elkaar. Het is – kortom- net kunst.

Ga je over een tijdje naar Tokio en wil je gaan eten bij Basé? Het adres is 5-34-10 Koishikawa, Bunkyo-ku in Tokio. Een bord verse pasta kost je ongeveer € 8,30 euro. Kijk voor meer info op de website

Meer bijzondere restaurants in Tokio:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.