Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Bekend in Birma: theesalade met gefermenteerde theeblaadjes

Thee drink je, dat weten we allemaal. Maar wist je dat je thee ook kunt éten? In het Birmese gerecht Lahpet Thoke – ook wel theesalade genoemd – worden namelijk gefermenteerde of ingemaakte (groene of zwarte) theebladeren geserveerd met limoen, garnalen, tomaat en andere smaakmakers.

We keken raar op toen we onlangs ontdekten dat Restaurant Branie in Amsterdam een theesalade op het menu heeft staan. Want wat is een theesalade?

Theesalade oftewel Lahpet Thoke

Theesalade: met echte groene thee

Theesalade is een gerecht dat officieel afkomstig is uit Myanmar (vroeger noemden we dat Birma). Bijzonder aan het gerecht, is dat er gefermenteerde of ingemaakte theebladeren in gaan. Dat kan zowel groene thee zijn als zwarte Assam thee. En zo komt de salade ook aan zijn naam.

Door de theeblaadjes te pekelen of te laten fermenteren krijgen ze een licht bittere, hartige en verslavende smaak. In Myanmar wordt ruim de helft van alle thee gegeten (in deze salade), de andere helft wordt gebruikt voor thee.

Naast theebladeren, bevat het gerecht vaak ook kool, tomaat, garnalen (gedroogde of kleine verse), boontjes en limoen. Maar je komt het ook wel tegen in versies met geroosterde sesamzaadjes, geroosterde pinda’s, ui, chilipeper, kikkererwten en gebakken knoflook. Je kunt het in Myanmar of in Taiwan ook op de kaart zien staan als lahpet thoke. Waarbij lahpet groene thee betekent en thoke staat voor salade.

Waar kun je het eten?

Laphet – dus de ingemaakte theebladeren zelf – zijn zó’n populair ingrediënt dat ze door tal van salades gaan, maar ook als snack worden verkocht, zoals wij een zakje chips halen. De blaadjes worden ook verkruimeld over rijst geserveerd.

Wil je het gerecht een keer proeven? Dan moet je beslist naar Myanmar of Taiwan. Of naar Restaurant Branie in Amsterdam dus, waar het op de kaart pronkt. Zelf theesalade maken is ook nog een optie, al is dat beslist geen sinecure. Dat begint al bij het vinden van gefermenteerde theebladeren: dat gaat je niet lukken als je niet in Myanmar of het noorden van Thailand woont.

Wél kun je zelf theeblaadjes inmaken. Gebruik daarvoor gedroogde groene theebladeren en volg dit recept op. Let op: de blaadjes moeten wel 2 dagen fermenteren en daarna nog twee dagen ‘trekken’ in de koelkast. Daarna kun je er een echte theesalade mee maken.

Lahpet Thoke oftewel: Birmese theesalade

Meer over thee:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.