Redactie
Redactie Inspiratie 20 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

Welke ui gebruik je waarvoor?

Tijdens het koken gooien we regelmatig een gesnipperd uitje door ons gerecht, vaak niet oplettend op wat voor soort het eigenlijk is. Zonde, want elke ui heeft, logisch natuurlijk, een andere smaak. Op Buzzfeed vonden we de perfecte uitleg die we uiteraard graag met je delen: welke ui gebruik je waarvoor?

Gele ‘gewone’ uien

Gele uien worden het meest gebruikt in de keuken en hebben een vrij scherpe, maar toch ook zoete smaak. Wanneer je deze bakt wordt hij minder scherp en een stuk zoeter.

Gebruik gele uien bij geroosterd vlees of gevogelte, of als basis smaakmaker in sauzen, soepen en stoofjes.

ui

Zoete uien

Zoete uien hebben veel weg van het gele zusje, maar hun specifieke smaak past beter bij meer specifieke gerechten. Ze hebben dikke lagen, waardoor ze ideaal zijn voor het snijden van grote ringen (bijvoorbeeld om te frituren). Daarnaast is de smaak is een stuk zoeter en minder scherp.

Zoete uien zijn dus ideaal om te frituren, maar passen ook goed bij geroosterde groenten, in Franse uiensoep en gratins.

ui2

Witte uien

Hoewel je ze in de Westerse keuken minder vaak voorbij ziet komen, worden witte uien in de Mexicaanse vrij veel gebruikt. Ze zijn vaak groter dan andere soorten, hebben een scherpe, niet zo zoete smaak en zijn lekker knapperig doordat ze veel water bevatten.

Gebruik ze door salsa’s, chutneys of bij gebakken en gesmoorde groenten voor wat extra knapperigheid.

ui3

Rode uien

Wil je ze liever wat milder? Ga dan voor de rode variant. Deze zijn lekker knapperig en lichtzoet, met een beetje bittere nasmaak. Daarnaast veroorzaken ze minder tranen tijdens het snijden en geven ze een minder heftige geur na het eten.

Rode uien zijn de beste uien om rauw te eten, en ze zijn dus ook heerlijk door je guacamole, salade of om in te maken. Daarnaast zijn ze verrukkelijk gebakken op een hamburger of broodje (zowel rauw als gebakken).

ui4

Sjalotten

Tot slot de meest subtiele ui, die eigenlijk niet eens een ui is. Ze groeien namelijk samen in bolletjes, net als knoflook, maar hun smaak komt overeen met die van een rode ui. Een beetje zoet met een tikje scherpte, maar net wat minder sterk.

Ze zijn ideaal om te gebruiken door een vinaigrette of mignonette (een wat dikkere vinaigrette, vaak geserveerd bij oesters en andere schaaldieren), of in gekookte sauzen op basis van azijn (bijvoorbeeld ingekookte balsamico of gastrique). Daarnaast geven ze precies genoeg smaak af in quiches of andere gerechten met ei, of dun gesneden als garneren bij groenten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.