Wat is bacon jam en waar eet je het bij?

Sommige mensen kunnen wel de hele dag door bacon eten (we noemen geen namen…). Dé manier om je bacon fix te krijgen, zonder meteen plakken bacon te bakken, is bacon jam. Wij leggen je uit wat hierin gaat.

Smeerbare bacon; beter wordt het toch niet? Bacon jam is eigenlijk een relish; een pikante saus die je gebruikt om gerechten wat pit te geven.

Extra veel bacon jam op je broodje met ei

De jam is zoet, zout, zuur en rokerig tegelijk. Dat komt door de ingrediëntenlijst: er gaan naast bacon ook uien, bruine suiker en azijn in. Doordat de bacon heel langzaam wordt gebakken, krijgt ‘ie de structuur van een jam of saus. Daarna wordt ‘ie kort gemalen in de keukenmachine.

Het mengsel wordt daarvoor nog op smaak gebracht met kruiden en da’s the fun part: want daarmee kun je er natuurlijk geheel je eigen draai aan geven.

bacon jam

Spice it up

Mix bijvoorbeeld met venkelzaad, knoflook, chilipeper (experimenteer met verschillende pepers) of komijn. Chinees vijfkruidenpoeder lijkt ons ook een waanzinnige combi.

Bacon gaat natuurlijk ook fantastisch samen met maple syrup (ahornsiroop). En wat dacht je van een flink shot sterke drank erdoorheen? Bourbon of brandy zijn favorieten. Ook gezien: koffie als smaakmaker in je bacon jam.

Vervang de azijn door appelazijn of balsamico-azijn voor een lekker diepe, donkere, stroperige smaak.

Waarbij eet je het?

Gewoon op je boterham of je BLT, tussen je tosti of als topping op je avocado toast. Ook altijd goddelijk op hotdogs of een goede burger. Het zou ook lekker zijn bij groenten, zoals groene asperges en spruitjes. Klinkt logisch: bacon en spruitjes is natuurlijk een match made in heaven.

Kaas & bacon jam is ook een toffe combinatie. Eet het bij burrata, een kaasplankje of op een pizza met geitenkaas en vijgen.

En wie houdt er nou niet van bacon bij het ontbijt? Serveer het op je wentelteefjes of American pancakes.

Recepten voor bacon jam

Goede basisrecepten voor bacon jam vonden we bij The Endless Meal en Martha Stewart. Laatstgenoemde maakt een lekkere variant met mosterd, chili en gember.

Op dit Nederlandse blog maken ze Maple Bourbon bacon jam. En natuurlijk las je op Culy eerder al over deze triple pork burgers met zelfgemaakte bacon jam waarin onder andere bourbon en cola gaan… mmmh!

Lieve kant-en-klaar? Wij raden je de bacon jam van Eat17 aan (online te koop).

pulled pork burger Umami_GoodFoodBook_gerecht_JordAlthuizen

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!