Redactie
Redactie Inspiratie 28 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

Achar, chutney, relish & pickle: echte smaakmakers

Toen we een artikel tegenkwamen over Indiase achar wilden we meteen weten: wat is het? Waar eet je het bij? En is het nou een chutney of toch een pickle? En wat is dan een relish? Wij zochten het uit!

Achar (atjar) is een echte smaakmaker in de Indiase keuken en wordt in kleine hoeveelheden bij verschillende gerechten gegeten. Het doet een beetje denken aan een chutney, maar wordt ook wel een relish of pickle genoemd.

Toen we zagen dat de termen veelal door elkaar worden gebruikt werden we nieuwsgierig. We gingen op zoek en vonden de volgende definities.

Chutney

Een chutney kom je in de Indiase en Pakistaanse keuken tegen en wordt gemaakt van fijngesneden groenten en/of fruit, kruiden en specerijen en wordt ingekookt met suiker en azijn. Daardoor kan je een chutney vaak wel maanden bewaren.

Bron: Flickr

Relish

Een relish is een pikante saus die gegeten wordt om flauwe gerechten een beetje op te spicen. Een pickle (zie hieronder) wordt ook wel geschaard onder een relish.

Pickle

Een pickle is een relish die bestaat uit groenten of fruit en wordt bewaard in azijn of pekel. Door de groenten of het fruit in te leggen in azijn of pekel blijft ook een pickle langer houdbaar.

Bron: Flickr

Achar

Nu zijn we weer terug bij onze eigenlijke zoektocht: de smakelijke achar! Officieel wordt de achar onder de pickles geschaard en kan je een achar dus ook tegenkomen met een relish-stempel (vandaar de verwarring!).

Toch is achar wel heel bijzonder en veelzijdig. Achar kan gemaakt worden van groenten en/of fruit, en afhankelijk van de gebruikte kruiden en specerijen kan een achar zoet, zuur of pikant van smaak zijn.

Bron: Flickr

Waar eet je het mee?

Ook wordt deze Indiase lekkernij niet alleen naast een gerecht gegeten. Gemengd met groenten maakt achar een smaakvolle salade of door een curry zorgt een achar voor meer smaak. Maar ook op een broodje of in yoghurt is het een echte spice-up!

In tegenstelling tot de traditionele pickle die in azijn wordt bewaard, is de basis voor achar olie. Door de hoge concentratie zout en kruiden als kurkuma is de achar langer houdbaar.

Bron: Flickr

Zelf aan de slag

Het Amerikaanse Brooklyn Deli verkoopt achar in een potje maar zij verzenden helaas alleen nog binnen de Verenigde Staten. Maar zelf aan de slag kan natuurlijk altijd: bekijk eens dit overzicht op de website van de Britse delicious magazine. Daar vind je verschillende recepten voor pickles, relishes en chutney’s en onder de pickles vind je een lekker recept voor homemade achar!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.