Voor authentieke shawarma hoef je niet meer naar Duitsland: op deze plekken vind je the real deal
Op shawarma zit nogal veel kwaliteitsverschil. Voor matige shawarma hoef je niet zoveel moeite te doen, maar the real deal? Dat is toch een kwestie van weten waar je moet zijn. Deze adresjes voor authentieke shawarma in Nederland zetten je op weg.
7x authentieke shawarma in Nederland
1. Shawarma Ebla (Amsterdam)
De menukaart van het nieuwe Shawarma Ebla is lekker rechttoe rechtaan en bij dit soort zaken is dat vaak een erg goed teken. Verwacht hier dus geen twintig variaties van TikTok-waardige creaties maar simpelweg gruwelijk lekkere shawarma met kip of vlees. Dat daar echt niet veel meer bij hoeft – naast een sausje en wat friet on the side – bewijst onderstaande video.
Shawarma Ebla: Kinkerstraat 27H, 1053 DC Amsterdam
2. Atilla Turkish Cuisine (Amsterdam)
Bij het Turkse Atilla vind je naast soepen ook traditionele döner: malse plakjes gekruid vlees dat langzaam geroosterd wordt tot ’t kan wegsmelten in je mond. Dit kun je proeven naast salade en rijst, tussen een wrap of op een broodje. Nog een plekje? De traditionele Turkse rijstpudding is eigenlijk ook een must.
Atilla Turkish Cuisine: Bos en Lommerweg 363, 1061 DH Amsterdam
3. Chef Juzzev (Amsterdam)
We schreven er al eerder over: wie denkt dat shoarma altijd een snelle hap uit de snackbar is, moet echt eens richting de Van Woustraat. Daar staat chef Juzzev, die volgens velen de allerbeste shoarma van Amsterdam maakt. Hij gebruikt voor zijn vlees maar liefst 17 verschillende specerijen om het op smaak te brengen.
Het is een mix van o.a. kaneel, kruidnagel en komijn, maar ook frisse accenten die het geheel in balans houden. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, verwerkt hij drie soorten fruit in de marinade. Dat zorgt voor wat frisheid, maar heeft vooral als functie om het vlees zo mals mogelijk te maken. De prijs? Zo rond de vijf euro!
Chef Juzzef: Van Woustraat 55h, Amsterdam
4. Yaprak Döner (Amsterdam, Rotterdam, Purmerend, Haarlem)
Met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Purmerend en Haarlem is Nederland gezegend met vier vestigingen van dezelfde gouden formule: dun gesneden yaprak döner dat gezelschap krijgt van tomaat, Turkse pepers en sides naar keuze. Onze tip? Ga voor de Iskander bowl waarin de plakjes vlees vergezeld worden van tomatensaus, romige yoghurt en gesmolten boter. YUM.
Yaprak Döner:
Burgemeester de Vlugtlaan 159, 1063 BK Amsterdam
Kruitbergstraat 3, 1104 BB Amsterdam-Zuidoost
Noordmolenstraat 84, 3035 RM Rotterdam
Venediën 39, 1441 AK Purmerend
Grote Houtstraat 170D, 2011 SZ Haarlem
@yaprak.doner.rott
5. Tigris & Eufraat (Amsterdam)
Tigris en Eufraat wordt vaak in één adem genoemd met ‘beste falafel van Amsterdam’. Daar is geen woord van gelegen, maar laat dat voor niet overschaduwen dat ze ook verschrikkelijk lekkere shawarma verkopen, met keuze tussen lam en kip. Met toum, tahinasaus, pickles, gerookte rijst, sumak en flatbread als metgezellen weet je wel dat je hier érg goed zit.
Tigris & Eufraat: Javastraat 20H, 1094 HH Amsterdam
6. Beste Döner (Amsterdam)
Ook Beste Döner is een erg geliefde zaak voor dönerliefhebbende Amsterdammers. Een van de hoekstenen van de keuken is het feit dat ze met 100% zuiver lamsvlees werken, zonder toevoegingen. Dat dat niet vanzelfsprekend is, bleek uit een test van de Keuringsdienst van Waarde die daarvoor als enige zaak erkende. Bij Beste Döner zijn ze overigens niet zuinig met hun toppings: (gegrilde) groenten, sausjes en pickles die stuk voor stuk hoog op smaak zijn.
Beste Döner: Dapperstraat 4H, 1093 BT Amsterdam
7. Shaami Huis (Rotterdam)
Bij Shaami Huis draait alles om authentieke Syrische smaken en daar is hun shawarma de uitgelezen illustratie van. Het vlees wordt dagelijks vers gemarineerd met een geheime kruidenmix (denk: kardemom en kaneel) en langzaam gegrild tot het perfect mals is. Het brood wordt daarnaast zelfgebakken en alle sauzen en dips zijn ook allemaal huisgemaakt. Wat je erbij wil? Fattoush en karma (gevulde wijnbladeren) in ieder geval, maar eigenlijk alles wat er op de kaart staat.
Shaami Huis: Schiedamseweg 38B, 3025 AC Rotterdam
Onze populairste artikelen van deze week:
- Buikspek uit de airfryer: zo krijg je de ultieme knetterknapperige korst
- Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
- Chefs zweren bij mosterdkaviaar: in 45 minuten maak je zelf ‘kaviaar’ dat al je gerechten luxe maakt
- Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
- Bloemkoolschotel met gehakt is nooit meer saai met deze kruiden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)