Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 23 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je rimpelige aubergines moet kopen in de winkel

Aubergines kopen doen we het liefst iedere dag. De groente is super veelzijdig, maar heeft alleen niet altijd evenveel smaak. Dat heeft deels te maken met de leeftijd van de aubergine. De ene keer is ‘ie te hard en de andere keer veel te zacht, maar wanneer heb je de perfecte aubergine te pakken?

Wanneer een aubergine te oud is, kan deze zuur smaken. Dat betekent overigens niet dat ‘ie oneetbaar is of slecht voor je gezondheid. Hij heeft simpelweg meer smaakmakers nodig om (weer) lekker te worden (en wellicht een schepje suiker).

Culy Homemade: Afghaanse auberginestoof: borani banjan

couscous salade met kerrie, gerookte aubergine en dilleyoghurt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Aubergine kopen

Een perfecte aubergine herken je aan een aantal dingen. Hoewel een glanzende aubergine met een superstrakke huid er wellicht aantrekkelijk uitziet, doe je er goed aan ‘m te laten liggen. Deze aubergine is nog te jong om goed te bereiden. De smaak is vlak en de structuur flink taai. Hierdoor heb je lang nodig om er iets van te maken en kun je beter wachten tot de smaken zich verder ontwikkelen.

Een aubergine die een doffige kleur heeft en wat zachter aanvoelt is een betere keuze. De smaak van deze groente kun je typeren als zacht en licht bitter. Ga daarom dus altijd op zoek naar aubergines die een klein beetje rimpels hebben en niet de schoonheidsprijs verdienen.

(Egg)plants are friends! De lekkerste recepten met aubergine

Aubergines
Bron: orlio via Adobe Stock

Aubergines bereiden

Aubergines kun je op duizend-en-een manieren bereiden. Je kunt ze poffen, stoven, grillen, frituren, bakken en ga zo maar door. In Nederland kennen we vooral de aubergines met donkerpaarse schil, maar wist je dat er nog veel meer verschillende soorten zijn? Iedere variëteit heeft zijn eigen smaak, kleur en textuur.

De Italiaanse aubergine heeft een paars uiterlijk, terwijl de Japanse (of Oosterse) aubergine een volslank uiterlijk heeft en vanbinnen veel minder zaden bevat. Hierdoor is deze aubergine veel minder bitter en eerder zoet.

De witte aubergine wordt vaak gebruikt rond het Middelandse-Zeegebied in recepten als moussaka en ratatouille.

Oven aubergine met knoflookyoghurt en harissa
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer met aubergine:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.