Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 1 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Asperges en witte wijn combineren: zo smeed je twee gouden combinaties

Het spreekwoordelijke witte goud is er weer (yes!) en dus kunnen we er geen genoeg van krijgen: witte asperges. Het blijft een feestje om jaarlijks de eerste hapjes te mogen nemen van deze gruwelijk lekkere groentesoort. Mét een glaasje wijn erbij. Maar: hoe kun je asperges en witte wijn mooi met elkaar combineren?

Bij een lekker hapje hoort een lekker slokje. Naast het witte goud op het bord mag ook het witte goud in het glas (a.k.a. een witte wijn) niet ontbreken. Om de balans te smeden tussen deze eet- en drinkbare gouden heerlijkheden zetten wij graag enkele goed passende suggesties voor je op een rijtje.

Witte asperges en witte wijn: ga voor subtiel

Asperges kun je zo neutraal en simpel serveren als je zelf wilt of volledig aankleden: inclusief sauzen en ander lekkers. In welk jasje je ze ook steekt, een witte wijn ernaast mag er lekker bij smaken. Maak het vooral niet te complex: laat de hout gelagerde en zeer kruidige wijnen in dit geval eventjes staan en kies voor soepel en (licht) fruitig.

Kies je voor een subtiele bereiding van de witte asperges, kies dan ook voor een subtiele witte wijn. Zoals je graag bij elke wijn-spijs combi wilt waarborgen: de smaken moeten elkaar niet willen overrulen. Houd het vooral lekker (en) toegankelijk.

Fris-fruitige Auxerrois en Pinot Blanc

Wanneer je de asperges redelijk neutraal houdt, kan je het beste gaan voor een aangenaam, niet al te zware, licht fruitige Auxerrois (familie van de Pinot Blanc). Deze witte wijn komt fris naar voren met mineralen tonen. Iets dat mooi samenhangt met gekookte witte asperges.

Vergeet ook de Pinot Blanc niet mee te nemen in je overweging. De Pinot Blanc is een geliefd druivensoort en beschikt over een mooie balans tussen fruitigheid en frisse accenten. Overigens is de Pinot Blanc een klassieke combinatie met deze witte groente. Deze soepele witte wijn gedijt heel mooi en zal de asperges alleen maar complimenteren.

asperges a la flamande
Bron: Culy.nl

Asperge Flamande en Pinot Gris

Het water loopt ons al in de mond als we aan asperge Flamande denken. De mooie botersaus van dit gerecht is hetgeen waar je de wijn mee wilt matchen. Hier hoort een licht vettige witte wijn bij.

Familie van de Pinot Blanc is de Pinot Gris. Deze witte Pinot soort is de meest krachtige van de twee en weet daarom prachtig samen te gaan met de ietwat vettige botersaus. De Pinot Gris-druif geeft zelf ietwat licht vettige wijnen en kan daarom maar al te mooi matchen met jouw Flamande.

Meer over wijn & asperges

In dit geval lichten we de combinatie met witte wijnen toe maar Mr. Vino schreef eerder over andere combinaties, zelfs over rosé of (zachte) rode wijn bij asperges.

Voor welke combinatie je ook gaat, laat het smaken en schitteren!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.