Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Antiboise: een dressing van tomaat, kappertjes en zwarte olijven

Wanneer je een hapje antiboise neemt, zit je in gedachten meteen met je derrière aan de Franse zuidkust. Deze heerlijke Franse dressing bestaat uit tomaat, kappertjes en zwarte olijven.

Van de Franse kust

Het is het Franse Antibes waar antiboise oorspronkelijk vandaan komt, aan de Côte d’Azur. Vandaar ook de naam, want deze Franse smaakmaker is vernoemd naar haar geboorteplaats. Maar wat is het precies?

Antiboise is in feite een dressing. Kleine blokjes tomaat worden met knoflook gebakken in olijfolie. Daarna gaan er kappertjes en zwarte olijven doorheen. De dressing wordt afgemaakt met een drupje balsamico-azijn en een snufje zeezout.

Waar eet je het bij?

Met zulke simpele ingrediënten (en dito bereiding) maak je een dressing die zó lekker is, dat je ‘m gewoon zó naar binnen zou willen lepelen. Maar de smaakvolle dressing wordt vooral geserveerd bij vis, zoals tonijn, zeebaars en zelfs kreeft.

Het frisse ervan matcht ook ontzettend goed bij gegrilde vis van de barbecue, zoals gamba’s of scheermessen. Of probeer de gegrilde octopus met antiboise, die eerder al op Culy stond.

Maar het past ook prima bij bepaalde vleesgerechten, zoals lam en kalfsvlees. De dressing wordt zelfs bij groentegerechten gegeten. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde bloemkool of aubergine. En krijg je geen genoeg van die smaken, dan een tip: het is ook gewoon héél lekker op bruschetta.

Antiboise met coquilles

Bart van Olphen van Bart’s Fish Tales maakt in onderstaand filmpje zelf antiboise met coquilles. Daarvoor snijdt hij de tomaat brunoise. Ook de zwarte olijven en kappertjes hakt hij nog even fijn. Want als alle ingrediënten mooi fijn zijn, proef je bij elke hap evenveel van elk ingrediënt.

Bart voegt ook nog fijngesneden sjalot, knoflook, peterselie en verse basilicum toe. Een ontzettend lekker receptje en dé manier om nou eens antiboise uit te proberen, mocht je dat nog niet hebben gedaan.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.