Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Alles over pupusa: dikke, gevulde tortilla’s

Geef ons maar een pupusa: deze dikke, gevulde tortilla’s eet je zó uit het vuistje. Pupusas zijn bovendien gevuld met de lekkerste vullingen. Daarmee tikken ze gemiddeld zo’n 400 calorieën aan, maar hee: dan kun je er wel weer even tegenaan.

Salvadoraanse lekkernij

Pupusa is een dikke handgemaakte maïstortilla. Deze lekkernij komt uit El Salvador, een land dat in Midden-Amerika ligt. Daarmee wordt het zuidelijke staartje van Noord-Amerika bedoeld, dat eigenlijk net tussen Noord en Zuid-Amerika in ligt.

In die Salvadoraanse keuken wordt veel inheemse Amerikaanse voedsel gekookt. Denk bijvoorbeeld aan fry bread. Pupusas behoren ook tot die categorie.

Wat zit erin?

Een pupusa wordt meestal gevuld met een mengsel van kaas, gebakken bonen en varkensvlees. Dat vlees is dikwijls chicharrón. Niet te verwarren met knapperig gefrituurd buikspek of varkenshuid die we – onder dezelfde naam – kennen uit andere landen. In dit geval wordt er gehakt mee bedoeld, dat is vermalen tot de consistentie van een dikke pasta.

Salade en hot sauce

Ook de bonen gaan er niet heel in: die worden gekookt en vermalen. Ze noemen dat in Amerika ook wel refried beans, wat een beetje verwarrend is, want de bonen worden niet per se nog gebakken of verhit.

Loroco is ook een bekende vulling voor pupusas: dat zijn eetbare bloemknoppen, die veel worden gegeten in de Salvadoraanse keuken en Guatemala.

Pupusas worden gegeten met curtido: een salade van gefermenteerde kool met chilipeper en azijn en met salsa roja: een hot sauce op basis van tomaten. Die bijgerechten geven een, fris, koel en knapperig accent.

Pupusa

Zelf pupusa maken

Zelf pupusas maken is trouwens niet moeilijk, de uitdaging zit ‘m vooral in het vinden van Masa Harina. Dat is het maismeel waarmee de tortilla’s worden gemaakt. Het is niet zomaar maismeel: de maïskorrels worden door nixtamalisatie versterkt in smaak en aroma en de voedingsstoffen verhoogd. Het zorgt ervoor dat het deeg voor je pupusa soepel wordt, iets wat met gewoon maismeel niet lukt. Je kunt Masa Harina online kopen.

Van het deeg vorm je een balletje, dat druk je plat en in het midden van het deeg maak je een soort kuiltje, waar je de vulling in drukt. Je vouwt het deeg weer dicht tot een balletje, waarna je de tortilla voorzichtig plat maakt met je handen.

Daarna bak je de tortilla’s aan beide kanten tot ze gebruind en warm zijn. Dat gaat het beste op een grillplaat of in een gietijzeren koekenpan. Kijk de onderstaande video om te zien hoe ‘t moet of check dit recept.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.