Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 25 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Fry bread is een trend in Amerika: hoe maak je dit thuis?

De Amerikanen noemen het fry bread: een plat, gefrituurd brood, bedekt met allemaal lekkere ingrediënten. Het lijkt net een taco! Het brood is een ontzettende trend in steden als New York en Portland. Maar wat is fry bread precies en hoe maak je het zelf?

Populair street food

Fry bread (wat ook wel wordt geschreven als frybread) is een traditioneel gerecht, dat door de Indianen – de oorspronkelijke bewoners van Amerika – naar de Verenigde Staten is gebracht. Het zouden specifiek de Navajo-indianen zijn die het recept hebben bedacht.

In het Zuid-Westen van Amerika worden de broden al heel lang gegeten en zijn ze een populaire vorm van street food.

Bron: Jefreyw

Álles mag erop

De platte, gefrituurde broden zijn door hun vorm ideaal om te beleggen met een heleboel toppings. En dat wordt dan ook gedaan.

Op het brood gaan bijvoorbeeld bonen, gehakt, sla, tomaat, geraspte kaas en groene chilipepers. Of, als zoete variant, honing en kaneelsuiker. Op Instagram zie je de meest uiteenlopende ingrediënten die worden gebruikt. Je kunt er dus alle kanten mee op.

fry bread
Bron: Jeffreyw

Van street food naar hippe restaurants

Misschien dat dat het brood ook wel zo populair maakt onder hippe restaurants en zelfs sterrenzaken, die inmiddels ook fry bread serveren. Restaurants als Nix*, Agern (van de oprichter van Noma) en Covina in New York zetten het onlangs op hun menukaarten.

Wél doen deze zaken iets anders met fry bread. Zo serveren ze het bijvoorbeeld met wagyu en kaviaar of met cheddar, zure room, radijs en broccoliroosjes. Covina geeft er zelfs een New Yorkse draai aan met gerookte zalm, kappertjes en ui. Hun versie is niet alleen een knipoog naar de New Yorkse bagel, maar ook geïnspireerd op de Hongaarse versie van fry bread (Langós).

Zelf fry bread maken

Opvallend is dat sommige van bovengenoemde restaurants het brooddeeg bereiden met aardappelen. Terwijl het brood in de basis bestaat uit bloem, bakpoeder, zout en warm water. Op food.com vind je een handig basisrecept om zelf fry bread te maken.

De versie met aardappel komt oorspronkelijk uit Oost-Europa en kan op dezelfde manier worden belegd als de Amerikaanse variant. Het recept vind je op Munchies.

Serveer je brood met wat lekkere toppings. Bijvoorbeeld met gebakken eitjes, chorizo en salsa of geroosterd rundvlees, koolsla en aïoli. Of ga voor een Mexicaanse versie met gehakt, sla, tomaat, ui, zure room, geraspte kaas en een beetje maïs.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.