Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over korokke: de Japanse aardappelkroketten van je dromen

Als je denkt dat de Japanse keuken samen te vatten is met sushi en ramen, dan ben heb je het goed mis. Er is namelijk nog héél wat Japans lekkers om te ontdekken (denk maar aan chawanmushi!) en daar zijn wij verdomd blij om. In die categorie valt ook korokke, de Japanse tegenhanger van aardappelkroketten.

Streetfood en familiekost

Korokke zijn kroketjes van aardappelpuree en wortel, ui en gehakt. In sommige varianten worden ook zeevruchten of andere groenten gebruikt. De buitenkant bestaat uit panko, dat Japanse broodkruim dat wat grover is dan het broodkruim dat wij kennen. De binnenkant is zacht, warm, lichtzoet en rijk aan zetmeel: een smaakbeleving die de Japanners hoku hoku noemen.

In Japan zou het niet alleen populair streetfood zijn, ook binnenshuis is het typische familiekost (en een handig ingrediënt om in de bento box te stoppen). Wanneer de kroket tussen twee sneetjes brood wordt gestopt heet dat korokke pan of korokke sando, een Japans broodje kroket zeg maar.

Het geheim van goede korokke

Voor goede korokke is het van belang om het juiste type aardappel te gebruiken. Kies hiervoor aardappelen met zoveel mogelijk zetmeel (dit zijn kruimige aardappelen). Een andere tip is om de afgegoten aardappelen in de warme kookpan door elkaar te schudden zodat er meer vocht uit de aardappelen kan ontsnappen. Dit maakt de aardappelen extra fluffy.

Verder is het principe van korokke vergelijkbaar met dat van de kroketten die wij kennen. Maak de vulling zo lekker mogelijk, rol deze voorzichtig door een knapperig laagje panko en frituren maar. Superlekker met bijvoorbeeld Japanse tonkatsusaus.

Waar staat het op de kaart?

Bij 101 Gowrie in Amsterdam serveren ze momenteel maar liefst drie soorten korokke: eentje met Noordzeekrab (als deel van hun bentobox met zeebaars), een vegetarische korokke (in hun vegetarische bentobox) en chicken curry korokke (in hun chicken katsu bentobox). Wij willen ze allemaal.

Helaas zijn de opties om korokke te proeven daarbuiten nog vrij beperkt. Bij Takumi Ramen in Antwerpen kun je een versie met pompoen bestellen (klinkt goed!) en ook bij Shabu Shabu (in onder meer Rotterdam) staat het op de kaart. Het enige wat we kunnen doen is  hopen dat het net zo’n vaart loopt met korokke als met sushi en ramen een paar jaar geleden. Wij zullen in ieder geval in de rij staan voor zo’n heerlijke hap.

Meer uit Japan?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.