Onze 5 favoriete gerechten uit het Midden-Oosten

Culy 5 okt 2014 Inspiratie

De culinaire wereld van het Midden-Oosten is hotter dan hot. Niet alleen staan de boeken van Yotam Ottolenghi bij menig foodie op hun wish list, ook restaurants zetten steeds meer gerechten uit Israël en Libanon op de kaart. 

Omdat ook wij niet vies zijn van een pan dampende shakshuka of een kommetje hummus, zetten we onze favoriete gerechten – uiteraard inclusief recepten – voor je op een rij.

1. Shakshuka

Shakshuka werd opeens razend populair in de culinaire wereld, en wij snappen wel waarom. Het bevat namelijk zowel groenten als ei, heeft ontzettend veel smaak én je kunt het op elk moment van de dag eten. Geen idee waar we het over hebben? Duik dan gelijk de keuken in en maak voor jezelf een pannetje heerlijkheid.

shakshuka

Bron: Flickr

2. Hummus

De Culy redactie is verslaafd aan hummus en heeft dan ook steevast een bakje in de koelkast staan. Zelf maken is vaak wel het lekkerst, zeker als je het recept van Yotam Ottolenghi gebruikt. Wil je het net even anders aanpakken? Klik dan hier voor zes lekkere varianten.

Tip: serveer de hummus niet te koud en besprenkel vlak voor het serveren met een beetje olijfolie, grof zeezout en een beetje paprikapoeder.

Stock

3. Falafel

Als je weleens zelfgemaakte falafel hebt geproefd, wil je nooit meer anders. De smaak lijkt verre op die van de compacte balletjes die je bij de supermarkt vindt en combineert perfect met een luchtig pitabroodje, gevuld met een beetje hummus en een frisse komkommer-tomaatsalade.

Falafel

4. Baba ghanoush

Naast hummus is baba ghanoush één van de meest geserveerde dips in het Midden-Oosten. Gemaakt van geblakerde aubergines en op smaak gebracht met tehina (sesampasta, ook wel tahin genoemd). Goddelijk in zijn eenvoud en ideaal voor tijdens de borrel of als bijgerecht tijdens een uitgebreid diner.

Baba ghanoush stock

5. Tabouleh

Tot slot tabouleh, ofwel couscoussalade met veel fijngesneden kruiden, tomaat en komkommer. Dit gerecht is zó simpel dat er geen recept voor nodig is. Je bereidt de couscous zoals op de verpakking staat vermeld en mengt het vervolgens met een flinke bos peterselie, munt of koriander, of een combinatie hiervan.

Snijd een paar tomaatjes, een ui en komkommer in hele fijne stukjes, meng met de couscous en breng het geheel op smaak met peper, zout, een scheutje olijfolie en citroensap.

Tabouleh couscous

Bron: Flickr

Wat is jouw favoriet?

Reageer op artikel:
Onze 5 favoriete gerechten uit het Midden-Oosten
Sluiten