Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 8 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over bapao: waar komt het vandaan, hoe maak je het en hoe eet je het?

Wij zijn nog nooit iemand tegengekomen die er niet van houdt: bapao. Dit gestoomde witte broodje met de meest uiteenlopende vullingen is een klassieker die simpelweg niet kan gaan vervelen. Maar wat is bapao precies en waar komt het vandaan?

We vertellen je er met liefde – en trek – alles over.

Bapao: het gestoomde broodje dat nooit gaat vervelen

Als het even kan, is er bij ons in ieder geval één vriezerla mee gevuld: bapao’s. Aangezien je er werkelijk iedereen blij mee maakt, leent het gestoomde broodje zich uitstekend voor zowel geplande individuele snacktrek als een onverwachte groepsborrel. Maar zo’n klassieker van een snack nemen we niet voor lief; want aan wie danken we dit smaakvolle broodje?

Zo maak je zelf risolles, de heerlijke Indo snack

Goudgele bapao's
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Bao en Baozi

Het zal je niet verbazen: de gestoomde fluffy broodjes komen oorspronkelijk uit China, waar ze bao of baozi worden genoemd. Nog steeds zijn de broodjes niet weg te denken uit de Chinese eetcultuur. Chinezen brachten deze later naar Indonesië en op die manier kwam de snack in de Nederlandse cultuur terecht.

Overigens zit de vertaling van brood al in het woord bapao, dus om het een broodje bapao te noemen, is nogal dubbelop. Vrijwel elk Aziatisch land heeft overigens z’n eigen variant: van een vulling met gezouten eidooier tot een pittig exemplaar met krab.

bapao
Bron: Pexels

Brood

Wat bapao zo onovertroffen lekker maakt, is het contrast van het fluweelzachte fluffy broodje met de smaakvolle vulling. Bapao wordt ook gemaakt met bapaomeel: extra fijngemalen en vaak gebleekt tarwemeel. Het deeg leg je plat op je hand, je plaatst wat vulling erop en vouwt het vakkundig weer dicht.

Vervolgens leg je het op de dichtgebouwen kant in de stoommand, waardoor de bovenzijde zo mooi en symmetrisch opbolt. Waar menig brood in de oven wordt gebakken, wordt bapao dus gestoomd: hierdoor blijft het broodje luchtig – zelfs de buitenkant – en ligt het niet zo zwaar op de maag zoals andere gebakken of gefrituurde Indische snacks van de toko.

Vulling

De vulling van bapao kent de meest uiteenlopende smaakmakers uit de Chinese en Indonesische keuken: van ketoembar tot ketjap en van ui tot knoflook. De vulling is daarmee net zo gevarieerd als dat ‘ie smaakvol is: we kennen varianten met rundergehakt, stukjes kip of volledig vegetarisch met enkel groenten of vleesvervangers.

Waar menig Nederlander de bapao nonchalant door de chilisaus trekt, is dat eigenlijk een soort heiligschennis: de vulling hoort zo smaakvol te zijn dat er geen dipsaus voor nodig is.

Bapao eten en opwarmen

De puristen onder ons stomen de bapao’s gaar, maar bijna elk exemplaar wordt in plastic aangeleverd zodat ‘ie regelrecht de magnetron in kan. Overigens beweert de nieuwste online hack dat je het broodje ook tussen je tosti-ijzer kunt leggen, dit hebben we uiteraard even uitgeprobeerd.

Waar je je bapao’s haalt, scheelt een hoop in smaak: de huismerken van de bekende supermarkten zijn niet te vergelijken met de merken die je in de toko kunt krijgen. Ons advies: probeer die laatste. Nóg beter: maak zelf eens bapao’s met dit recept. Kost wat tijd, maar het is dan ook wel een erg leuke bezigheid.

Meer over gestoomde broodjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.