Redactie
Redactie Inspiratie 19 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Ontbijten in Amsterdam: de favoriete adresjes van Mara Grimm

Ontbijt is hét ontbijtboek van Mara Grimm met heerlijke verhalen over ontbijt, een stukje geschiedenis, lekker recepten en fijne tips. Op Culy.nl deelt Mara haar favoriete ontbijtadresjes van over de hele wereld. Deze week: ontbijten in Amsterdam.

Dat ontbijten buiten de deur hier in Nederland een een nieuw fenomeen zou zijn, is niet helemaal waar. In de jaren tachtig stond heel hip Amsterdam al in de rij voor het Hedonistische Ontbijt van Brasserie van Baerle in Amsterdam.

Eigenaresse en voormalige stewardess Floor van Ede raakte op haar vele reizen naar New York geïnspireerd door de Amerikaanse ontbijtcultuur en wil ontbijten buiten de deur ook in Amsterdam introduceren.

En met succes. Reclamemannen en andere creatievelingen met een ruim budget – het waren per slot van rekening de jaren tachtig – deden zich maar al te graag te goed aan gerechten als huevos rancheros, steak and eggs, wafels met maple syrup en blini’s met zalmkaviaar.

Niet in de laatste plaats omdat Brasserie van Baerle een alcoholvergunning heeft en je na een wilde nacht gewoon verder kon gaan met champagne drinken. Inmiddels serveert Brasserie van Baerle helaas geen ontbijt meer. Maar het goede nieuws: daar zijn eindeloos veel alternatieven om te ontbijten in Amsterdam voor in de plaats gekomen.

1. Scandinavian Embassy

Dat koffie de nieuwe wijn is, blijkt nergens zo duidelijk als bij deze zaak in de Pijp. Ze werken met beste koffie roasters uit Kopenhagen, Stockholm en Oslo en geven je uitstekend advies over welke koffie het beste bij jouw ontbijtgerecht past. Proef vooral de gepocheerde eitjes en de gravad lax, maar pas op met de kaneelbroodjes: die zijn verslavend.

Sarphatipark 34, www.scandinavianembassy.nl

2. Bakers & Roasters

Dit is hét adres over als je een flinke kater hebt. De navajo eggs (met pulled pork, avocado, mangosalsa en chipotle cream) kan ik van harte aanraden.

Maar toch bestel ik het liefst hun huevos rancheros: een tortilla met zwarte bonen, gesmolten kaas, eieren, avocado, tomatensalsa, jalapeños en sour cream.

Eerste Jacob van Campenstraat 54 & Kadijksplein 16, www.bakersandroasters.com

3. The Lobby

Ontbijten in hotels: in steden als New York is het de normaalste zaak van de wereld. Helaas doen Amsterdamse hotels nog steeds nogal ingewikkeld over het toelaten van niet-hotelgasten bij hun ontbijt.

Zo niet de mannen van Hotel V. Hun restaurant The Lobby in de Nes is dan ook een bruisende mix van locals en hotelgasten. Ik kom er graag voor een van de beste eggs benedicts van de stad. En goed nieuws: ze hebben net een tweede filiaal geopend.

Nes 49 & Fizeaustraat 2, www.thelobby.nl

Bron: Facebook

4. Koffiehuis De Hoek

Dit is misschien wel het meest onhippe adres van de stad, maar ik kom er graag. Al was het alleen maar omdat dit ooit het stam-adres van een van mijn favoriete schrijvers Ischa Meijer was. Hier geen chia-zaad pudding, overnight oats of de zoveelste eggs benedict. Maar wel: de allerbeste uitsmijters van de stad.

Prinsengracht 341 (geen website)

5. CT Coffee & Coconuts

In de jaren twintig was het een bioscoop, nu is het het ultieme en bloedmooie adres voor ieder zichzelf respecterende health freak. Jet eet er pap van boekweit, acai bowls, granola met spelt en pannenkoekjes van amandelmeel. Ook fijn: ze serveren hun ontbijtmenu de hele dag door.

Ceintuurbaan 282-284, www.ctamsterdam.nl

6. Gartine

De jam bij de croissants wordt gemaakt van fruit uit eigen moestuin, de wentelteefjes van suikerbrood zijn onverslaanbaar en de pannenkoekjes worden geserveerd met frambozen, pistache en karamelstroop.

En dan is er ook nog dat leuke porseleinen servies, en voor wie geluk heeft: een mini-terrasje op de stoep.

Taksteeg 7, www.gartine.nl

Frisse zomertaart met banketbakkersroom en fruit van Gartine

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.