Aardbeientaart met witte chocolade- en basilicumcrème

Culy 24 sep 2013 Dessertrecepten

Deze aardbeientaart van Carolines Blog is niet alleen beeldschoon om te zien, maar de smaak is ook nog eens erg verrassend: de vulling is gemaakt van witte chocolade en basilicumcrème. Het originele recept komt van Baksels.net.

Basilicumcrème: week de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Doe 125 ml slagroom met de basilicumsteeltjes in een melkpannetje en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe, roer goed en giet de room door een zeef op de fijngehakte witte chocolade, roer goed zodat de chocolade smelt. Voeg de citroenrasp en -sap toe en roer goed door. Laat even afkoelen tot ongeveer 40′ C.

Klop de slagroom op en spatel dit samen met de fijngehakte basilicumblaadjes door het mengsel. Dek de kom af en laat opstijven in de koelkast. (de pure chocolade gebruik je later).

Voor de bodem: doe de bloem, de boter, de poedersuiker en de citroenrasp in een kom en kneed goed door tot een zanderig deeg. Voeg het halve ei en de eidooier toe en kneed nog even goed door. Verpak het deeg in plasticfolie en leg een half uur in de koelkast te rusten.

Verwarm de oven voor op 180’C en vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm in met boter (of gebruik een rechthoekige vorm met losse bodem van 13 x 35 cm).

Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkplek tot het groot genoeg is om de vorm te bekleden. Rol je deeg losjes om je deegroller en breng het over naar je bakvorm en rol het daar weer af. Beleg de vorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de taartvorm nog 20 minuten in de vriezer.

Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul met een steunvulling (dit kunnen bonen zijn of rijst, deze vulling kun je bewaren en steeds opnieuw gebruiken). Bak de bodem 20 minuten in de voorverwarmde oven, haal de steunvulling en het bakpapier eruit en zet nog 5 minuten terug in de oven. Laat de bodem afkoelen in de vorm.

Roer nu de fijngehakte pure chocolade door de basilicumcrème en verdeel de crème over de afgekoelde bodem.

Verdeel de in plakjes gesneden aardbeien over de taart en steek er af en toe een basilicumblaadje tussen.

Zet de taart nog een uur in de koelkast om de basilicumcrème weer wat op te laten stijven. Haal de taart wel minstens een half uur voor serveren uit de koelkast, dat komt de smaak ten goede.

1308_25_200

 

Voor het deeg:

  • 250 g tarwebloem
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g poedersuiker
  • rasp van 1 citroen
  • ½ ei, losgeklopt
  • 1 eidooier

Basilicumcrème:

  • 1½ blaadje gelatine
  • 125 ml slagroom
  • 135 gram witte chocolade, fijngehakt
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 125 ml slagroom
  • 22 gram verse basilicum, ontdaan van de steeltjes (steeltjes bewaren)
  • 50 gram pure chocolade, fijngehakt

Afwerking:

  • 500 à 750 gram aardbeien
  • paar basilicumblaadjes voor de versiering
Reageer op artikel:
Aardbeientaart met witte chocolade- en basilicumcrème
Sluiten